Irkçı, kadın düşmanı, diktatörlük yanlısı ama seçimde birinci...

Brezilya’da Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunu aşırı sağcı Jair Bolsonaro geniş bir şekilde önde bitirdi.

Brezilya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerine aşırı sağcı dalga damgasını vurdu. Jair Bolsonaro, ilk tur seçimlerde oyların yüzde 46’sından fazlasını elde etti. İşçi Partili rakibi Fernando Haddad, yüzde 29’da kaldı.

İşsizlik, kronik şiddet, ırkçı gerilimler ve yolsuzluğun hakim olduğu ülkede, değişim umuduyla yapılan seçimlerde diktatörlüğe doğru kayma yaşandı. İkinci tur 28 Ekim’de yapılacak.

Bu seçimlerde ayrıca parlamento da yenilendi. 147 milyon seçmenin bulunduğu ülkede parlamentonun yeni sakinleri belirlenirken, Senato’da 81 sandalyenin üçte ikisi yenilendi.

Ülkede derin kırılmalar var. Bir yanda feministler ve ırkçılık karşıtları, diğer yanda sosyal hiyerarşiyi savunanlar. Bir yanda, demokratlar, diğer yanda askeri diktatörlük yanlılar. Bir yanda ultra liberal pazar yanlıları, diğer yanda müdahaleci sosyalizmi savunanlar. Bununla birlikte bir yanda yolsuzluğa batmış siyasetçiler ve Bolsonaro gibi aşırı sağcıların vaatleri. Diğer bir çatışma alanı da kırsal ve kent arasında yaşanıyor.

Bolsanora, açık bir şekilde ırkçı, kadın düşmanı, eşcinsel düşmanı ve diktatörlük yanlısı tutumu bile biliniyor, ancak buna rağmen Brezilyalıların geniş desteğini aldı. İkinci turda da Bolsanora’nın kazanma şansı çok yüksek görünüyor.