İsveç kiliseleri kan kaybediyor

Geçtiğimiz yıl skandallarla kamuoyunun gündemine gelen İsveç Kiliseleri kan kaybını sürdürüyor. 2016 yılı içerisinde 85 bin 848 kişi üyelikten istifa etti.

İsveç Kiliseleri’nin tarihinde ilk kez bu kadar çok sayıda kişinin üyelikten ayrıldığını söyleyen İsveç Kiliseleri Başpiskopozu Antje Jackelen, gelişmeleri “Elbette, oldukça kaygı verici” olarak niteledi.

Aynı eğilimin toplumdaki başka örgütlerde, çevre örgütleri ve siyasi partilerde de görüldüğünü söyleyen Jackelen, diğer İskandinavya ülkelerindeki kiliselerin de her zamankinden daha fazla üye kaybettiklerine dikkat çekti.

PAPAZLAR ÇOK GEZİNCE CEMAAT İSTİFA ETTİ

Geçtiğimiz yıllın Temmuz ayında, İsveç Devlet Radyosu Ekot Servisi, İsveç’in değişik illerindeki kiliselerde görev yapan papaz ve politikacıların eğitim gezileri bahanesiyle turistik geziler yaptıklarını, futbol maçı izlemeye gittiklerini ve meyhanelerde eğlendiklerini kamuoyuna açıklamıştı. İsveç kiliselerine 20 milyon krona malolan bu turistik gezilerin kamuoyuna açıklamasının ardından sonra bir ay içinde 13 bin 300 kişi kiliselerden istifa etmişti.

AYİN İLE FOTBOL MAÇI ARASINDAKİ BENZERLİK!

Yaptıkları turistik gezilere mantıklı bir yanıt veremeyen papazlar, Ekot muhabirinin neden Londra’da maç izlemeye gittikleri sorusunu “Ayin ile fotbol arasındaki benzerlikleri karşılaştırmak için” diyerek yanıtlamışlardı.

İsveç Kiliseleri’nin devletle ilişkilerini kestikleri 2000 yılında İsveç halkının % 82,9 kiliselere üyeydi. Geçtiğimiz yıl bu oran % 63’e geriledi. İsveç Kiliseleri’nin bu hızla üye kaybetmeleri durumunda 2030 yılında üye olanların oranı % 45’e gerileyecek.