Japonya’da şiddetli yağışlar, bilanço ağırlaşıyor

Japonya’nın güneyi ve batısını günlerdir vuran şiddetli yağışlar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 20’yi aştı. Yaklaşık 2 milyon kişi tahliye edildi.

Hiroşima, Kyoto ve Okayama gibi bir çok bölgede rekor düzeyde yağmur yağdı. Şiddetli yağışlar nedeniyle nehir suları yükseldi, toprak kaymaları ve sel felaketleri yaşandı. Yetkililerin 1.9 milyon kişinin tahliye edilmesi talimatına rağmen, çok sayıda kişi kötü hava koşulları nedeniyle mahsur kaldı.

Yerel yetkililer en az 20 ölüden bahsederken, kamu televizyon kanalı NHK şimdiye kadar 38 ölü ve 50 kayıptan bahsetti. Ölümlerin en fazla yaşandığı bölgenin Hiroşima olduğu bildirildi. Bilançonun daha da ağırlaşmasından endişe ediliyor.

Yağışlardan etkilenen alanlara itfaiyeci, polis ve Öz Savunma Güçlerinden (Japonya ordusu) oluşan 48 bin kişi gönderildi. Ancak kırsal alandaki bazı yerlere erişimin zor olduğu bildiriliyor.

Başbakan Shinzo Abe, son derece ağır bir durum yaşandığını belirterek, sel felaketlerinde mahsur kalanların kurtarılması için maksimum çaba göstermeye çağırdı. Japonya Meteoroloji Ajansı, ülkenin batısındaki çok sayıda bölge için maksimum alarm verdi.