Japonya’da son 25 yılın en şiddetli tayfunu

Japonya’da şiddetli bir tayfun meydana geldi. Ülkeyi doğrudan vuran son 25 yılın en şiddetli tayfunu olarak değerlendiriliyor.

Asya’da bu mevsimin 21’incisi olan Jebi tayfunu, önce güney batıda Shikoku adasındaki Tokushima vilayetini vurdu. Sonra da batıdaki Kobe yakınında bulunan Honshu adasında etkili oldu.

Şiddetli rüzgarları hızı saatte 220 kilometreye kadar çıktı. Jebi, “çok güçlü” kategorideki tayfun olarak sınıflandırılırken, 1993’ten bu yana en şiddetlisi olduğu kaydediliyor.

Japonya geçmişte, biri 1991’de, ikincisi ise 1993’te bu şiddetteki iki tayfunla karşı karşıya kaldı.

Tayfunun geçtiği bölgelerde şiddetli yağışlar, su baskınlarına yol açtı. Su baskınlarının ölümlere yol açabileceği belirtiliyor.

Başbakan Shinzo Abe, ülkenin batısına seyahatini iptal ederek, kriz toplantısı yaptı ve halkı kendilerini korumak için tedbir almaya çağırdı.

Havayolu şirketleri de tedbir olarak 650’den fazla uçuşu iptal etti. Batıdaki Osaka yakınında bulunan Kansai uluslararası havaalanı kısmen sular altında kaldı.

Çok sayıda demiryolu seferi de askıya alınırken, bir çok büyük mağaza kapılarını kapattı.

Japonya’yı yaz aylarında çok sayıda tayfun vuruyor. Ama Jebi’nin ülkenin batısında ağır maddi hasara yol açabileceği belirtiliyor. Ülke zaten su baskınları ve toprak kaymalarından dolayı hassas bir dönemden geçiyor. Temmuz ayı başındaki su baskınları ve dev toprak kaymalarında 220 kişi hayatını kaybetmişti.