Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Japonya’da süper tayfun alarmı

Japonya, ülkenin gördüğü en kötü tayfunlardan biri tarafından vurulurken, dokuz milyon kişiye evlerini boşaltmaları söylendi.

Süper tayfun Nanmadol, iki kişiyi öldürdü ve yaklaşık 90 kişiyi yaraladı.

Japonya'nın dört ana adasının en güneyindeki Kyushu'yu Pazar sabahı vurdu ve önümüzdeki günlerde en büyük ada olan Honshu'ya ulaşmaya hazırlanıyor.

On binlerce insan Pazar gecesini acil durum barınaklarında geçirdi ve yaklaşık 350 bin evde elektrik yok.

Ulaşım ve iş kesintiye uğradı ve ülke kapsamlı sel ve toprak kaymalarına hazır.

Nanmadol 234km/sa hıza kadar fırtınalar getirdi ve bazı bölgelerde 24 saat içinde 400mm yağmur yağacağı tahmin ediliyordu.

Hızlı tren seferleri, feribotlar ve yüzlerce uçuş iptal edildi. Birçok dükkan ve diğer işletmeler kapandı ve bazı mülkleri korumak için kum torbaları yerleştirildi.

Tayfun, Pazar sabahı Japonya'nın en güneydeki adası Kyushu'nun güney ucundaki Kagoshima kenti yakınlarına indi.

Tayfun, Kyushu'daki bir nehrin kıyılarını patlattı.

Devlet yayıncısı NHK, bir kişinin arabasının sel altında kalması sonucu öldüğünü ve bir kişinin de toprak kaymasında gömülüp öldüğünü söyledi. Bir kişinin daha kaybolduğu tayfunda 87 kişi yaralandı.

Fırtınanın doğuya dönmesi ve Çarşamba günü denize açılmadan önce Japonya'nın ana Honshu adasının üzerinden geçmesi bekleniyor. Başkent Tokyo'da şiddetli yağış görülürken, sel nedeniyle bir metro hattı askıya alındı.

Kagoshima, Miyazaki, Oita, Kumamoto ve Yamaguchi bölgelerindeki 500 binden fazla insan için Japonya'nın afet uyarı ölçeğinde en yüksek seviye olan beşinci seviye alarm verildi.

Dördüncü seviye alarmdan sonra toplam yaklaşık dokuz milyon kişiye Kyushu, Şikoku ve Chugoku bölgelerinin bazı kısımlarını derhal tahliye etmeleri istendi.

Nanmadol, ABD Müşterek Tayfun Uyarı Merkezi (JTWC) tarafından, 240km/sa (150mph) veya daha fazla sürekli rüzgar hızına sahip fırtınalara uygulanan bir terim olan bir süper tayfun olarak kategorize edilmiştir. Kategori, dört veya beş kasırganın eşdeğeridir.