Johnson’a bir darbe daha: Gizli belgeleri açıklamak zorunda

Britanya’da Avam Kamarası, Johnson hükümetini Brexit’e ilişkin gizli belgeleri açıklamaya zorlayacak bir tasarıyı kabul etti.

Göreve geldiği temmuz ayı sonundan bu yana Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış (Brexit) konusunda birçok darbe alan Başbakan Boris Johnson, bir kez daha zorda.

Avam Kamarası’nda yapılan oylamada, AB ile anlaşmasız Brexit’in sonuçlarına dair bilgileri içeren gizli belgelerin yayımlanması kararı alındı. Oylamada 311 milletvekili ‘evet’, 302’si ise ‘hayır’ oyu kullandı.

Alınan kararla hükümetin ayrıca parlamentonun bugünden itibaren 5 haftalığına askıya alınmasına ilişkin plan üzerine yapılan görüşmelerin de yayımlanması öngörülüyor.

ANLAŞMASIZ BREXİT VAADİ SUYA DÜŞTÜ

Johnson’a karşı alınan bu kararla, muhafazakâr başbakanın göreve geldiğinden bu yana Brexit konusunda yaşadığı başarısızlıklara bir yenisi daha eklenmiş oldu. Son olarak Kraliçe Elizabeth II, 31 Ekim’e kadar Brexit’in anlaşmasız olarak gerçekleşmesini engelleyen yasa tasarısını onaylamıştı. Böylece Johnson’un anlaşmasız da olsa Brexit’i gerçekleştirme vaadi de suya düştü.

Büyük Britanya’da 2016 yılındaki referandumda yüzde 52’ye yakın oyla AB’den çıkma kararı alınmıştı. Kuzey İrlanda ve İskoçya’da çoğunluk AB’de kalınmasını isterken, İngiltere ve Galler’de ise Brexit yanlıları çoğunluktaydı.

Normal şartlarda Brexit’in 31 Mart 2019’da gerçekleşmesi gerekiyordu. Ancak AB ile Londra yönetimleri arasındaki müzakerelerde özellikle Brexit’in maliyetinin paylaşımı, AB üyesi İrlanda ile Britanya’ya bağlı Kuzey İrlanda sınırlarının durumu ile AB ülkeleriyle Britanya vatandaşlarının statüleri noktasında anlaşmazlıklar yaşanmıştı.

Brexit’in bir türlü istenilen şekilde gerçekleşmemesi üzerine Başbakan Theresa May, istifa etmiş, yerine Muhafazakâr Parti delegelerinin oyuyla Boris Johnson geçmişti.