Kabil: 100 Taliban üyesi daha serbest bırakılacak

Afgan hükümeti, bir önceki gün 100 Taliban üyesini serbest bıraktıktan sonra 100 tutuklunun daha bırakılacağını duyurdu.

Hükümete bağlı Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Cavid Faysal Twitter üzerinde yaptığı açıklamada bu Perşembe günü 100 Taliban tutuklusunun daha, sağlık durumları, yaşları ve geriye kalan ceza sürelerine göre serbest bırakılacağını bildirdi.

Kabil yönetimi Çarşamba günü de, “savaş alanına bir daha asla dönmeyeceğine yemin eden” 100 Taliban tutuklusunu serbest bıraktığını bildirmişti.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, yeni tahliyeleri reddetti. Talibanlar ABD ile yaptığı anlaşma çerçevesinde binlerce tutuklunun bırakılmasını istiyor.

Talibanlar ile ABD arasında yapılan müzakereler sonucunda 22 Şubat günü kısmi bir ateşkes yapılmıştı. Sürecin sonunda 29 Şubat günü Katar’ın Doha kentinde ABD ile Talibanlar bir anlaşmaya imza atmıştı. Talibanların güvenlik garantileri vermesi karşılında ABD ve ittifakları da 14 ay içerisinde ülkedeki güçlerini tamamen çekmeyi taahhüt etti. ABD ayrıca güçlerini çekmeyi, Talibanların Afgan hükümeti ile müzakereleri başlatma koşuluna dayandırdı.

Talibanlarla hükümet arasındaki müzakerelerin 10 Mart’ta başlaması öngörülüyordu. Görüşmelerin ne zaman başlayacağı konusunda yeni bir tarih açıklanmadı. Talibanlar ön koşul olarak da tutuklu takasını dayatıyor. Anlaşma kapsamında 5 bin Taliban üyesine karşı, Talibanların da bin dolayında asker ve polisi serbest bırakması öngörülüyor.