Kabil’de bir hastaneye silahlı saldırı

Afganistan’ın başkenti Kabil’de Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) tarafından yönetilen bir hastaneye silahlı saldırı düzenlendi.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Marwa Amini, silahlı kişilerin MSF’ye ait bir hastaneye saldırdığını açıkladı.

Sözcü, güvenlik güçlerinin saldırıyı püskürtmeye çalıştığını belirtirken, “Saat 10.00’a doğru silahlı bir çok kişinin” hastaneye saldırdığını sözlerine ekledi.

MSF kaynaklarına göre hastanede çok sayıda hasta vardı. Saldırıya ilişkin henüz başka detay yok. Ölü ya da yaralı olup olmadığı öğrenilemedi. Saldırıyı üstlenen de henüz olmadı.

11 Mayıs Pazartesi günü de başkent Kabil’in kuzeyinde art arda dört mayın patlaması yaşanmıştı. Patlamalarda 4 sivilin yaralandığı bildirilmişti.

Saldırılar genellikle DAİŞ çeteleri ve Talibanlar tarafından gerçekleştiriliyor. Ancak Talibanlar, Washington’la Şubat sonunda Katar’da imzalanan tarihi anlaşmadan bu yana başkentte büyük saldırıları üstlenmedi.

Talibanlar Amerikan güçleri ve NATO’yu hedef almasa da, Afgan güçlerine karşı saldırılarını yoğunlaştırdı

ABD, Kabil ve çok sayıda uluslararası aktörün çağrılarına rağmen Talibanlar ateşkesi reddediyor.

Buna rağmen Amerikalılar anlaşma kapsamında askeri birliklerini çekmeye başladı.

Uzmanlara göre, Talibanlar, ülkenin geleceğini belirlemeyi hedefleyen müzakerelerde ağırlık koymak için Afgan güçlerine yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı.

ABD ile anlaşma kapsamında Afgan hükümeti ile Talibanlar arasındaki müzakerelerin 10 Mart’ta başlaması gerekiyordu ancak tutuklu değişimi konusundaki anlaşmazlık nedeniyle görüşmeler gerçekleşmedi. Talibanlar bin Afgan tutuklunun serbest bırakılması karşılığında, Afgan hükümetinin de 5 bin Taliban’ı serbest bırakmasını şart koşuyor.