Kabil’de dört mayın patlaması, 4 yaralı

Afganistan’ın başkenti Kabil’in kuzeyinde art arda dört mayın patlaması yaşandı. Patlamalarda 4 sivilin yaralandığı bildirildi.

Kabil polis sözcüsü Firdews Faramarz, yol kenarına yerleştirilmiş dört mayının patladığını belirterek, “Biri çocuk olmak üzere 4 sivil hafif bir şekilde yaralandı” dedi.

Patlamanın, Afgan istihbarat servislerinin bir çok saldırıdan sorumlu DAİŞ çetelerine yönelik yakın bir zamanda operasyonun gerçekleştirdiği bir mahallede meydana geldiği bildirildi.

Mayın patlamaları, Kabil’de son aylarda gerçekleşen ilk koordineli saldırı oldu. Ancak bombalı saldırılar ve roket atışları sıklıkla yaşanıyor. Saldırılar genellikle DAİŞ çeteleri ve Talibanlar tarafından gerçekleştiriliyor. Ancak Talibanlar, Washington’la Şubat sonunda Katar’da imzalanan tarihi anlaşmadan bu yana başkentte büyük saldırıları üstlenmedi.

Talibanlar Amerikan güçleri ve NATO’yu hedef almasa da, Afgan güçlerine karşı saldırılarını yoğunlaştırdı

ABD, Kabil ve çok sayıda uluslararası aktörün çağrılarına rağmen Talibanlar ateşkesi reddediyor.

Buna rağmen Amerikalılar anlaşma kapsamında askeri birliklerini çekmeye başladı.

Uzmanlara göre, Talibanlar, ülkenin geleceğini belirlemeyi hedefleyen müzakerelerde ağırlık koymak için Afgan güçlerine yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı.

ABD ile anlaşma kapsamında Afgan hükümeti ile Talibanlar arasındaki müzakerelerin 10 Mart’ta başlaması gerekiyordu ancak tutuklu değişimi konusundaki anlaşmazlık nedeniyle görüşmeler gerçekleşmedi. Talibanlar bin Afgan tutuklunun serbest bırakılması karşılığında, Afgan hükümetinin de 5 bin Taliban’ı serbest bırakmasını şart koşuyor.