Kabil’de intihar saldırısı, en az 5 ölü

Afganistan’ın başkenti Kabil’de iki aylık göreceli bir sükunetin ardından yaşanan ilk intihar saldırısında en az 5 kişi öldü.

İçişleri Bakanlığı kaynaklarına göre saldırı Salı sabahı saat 07.00 sıralarında meydana geldi. Bir canlı bombanın üzerindeki bombaları patlatması sonucu, en az 2 sivil ve 3 askerin öldüğü bilgisi verildi. Saldırıda 5’i sivil olmak üzere 12 kişi de yaralandı. Bilançonun ağırlaşabileceği belirtildi.

Savunma Bakanlığı ise yazılı bir açıklama yaparak, bir sivil ve 4 güvenlik gücü mensubunun öldüğü, 6 kişinin yaralandığını bildirdi.

Askeri bir akademinin ilk kontrol noktasında meydana gelen saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

Askeri eğitim merkezi geçmişte bir çok kez saldırıların hedefi oldu. En son Mayıs 2019’da gerçekleşen bir saldırıyı DAİŞ çeteleri üstlenmişti.

Washington ile Taliban hareketi arasında yürütülen müzakerelerle bağlantılı olarak son iki aydır Kabil’de göreceli bir sükunet vardı. Taraflar arasındaki müzakereler bir yılı aşkın bir süredir devam ediyor. Müzakerelerin merkezinde ABD güçlerinin çekilmesi ve karşılığında Talibanların güvenlik garantileri vermesi ve şiddeti azaltması var.

Eylül ayı başında her an bir anlaşma beklenirken, ABD Başkanı Donald Trump son dakika açıklaması ile görüşmeleri durdurmuştu. Trump, bir Amerikan askerinin öldürülmesini gerekçe göstermişti. Daha sonra görüşmeler yeniden Katar’ın Doha kentinde başladı. Ancak henüz somut bir ilerleme sağlanmadı.

Talibanlar, Ocak ortasında ABD’ye geçici bir ateşkes önerisinde bulunmuş ancak Amerikan yönetimi resmi bir yanıt vermemişti.