Kanada: Yerli çocuklar için Papa özür dilemeli

Kanada hükümeti, Yerli halklara karşı kilise tarafından geçmişte uygulanan ‘kültürel soykırımdan’ dolayı özür dilenmemesine tepki gösterdi.

19’uncu yüzyılın sonlarından 1970’li yıllara kadar en az 150 bin Kızılderili ve İnuit halklarına mensup çocuk, ailelerinden koparılarak Katolik Kilisesi’ne ait yatılı okullara verilmişti. Ailelerinden ve kültürlerinden kopartılan Yerli çocuklarından binlercesinin ise kötü muamelelere maruz kaldıkları ortaya çıkarılmıştı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis’in Yerli çocuklara yönelik bu uygulamalardan ötürü özür dilememesinin ‘hayal kırıklığına uğrattığını’ söyledi. Bir basın toplantısı düzenleyen Trudeau, Papa’nın ülkesine gelerek özür dilemesini istedi.

Kanada’da Yerli ailelerden zorla kopartılan çocukların hem kültürel kimliklerinden koparıldıkları hem de birçok kötü muamele ve istismara maruz kaldıkları ortaya çıkarılmıştı. Konuya ilişkin Kanada Hakikatler ve Barış Komisyonu tarafından yapılan çalışmalarda kilisenin enternatlarında kalmış 7 bine yakın kişi dinlenmişti.

Komisyonun çalışmaları sonrasında açıkladığı bir raporda, Katolik Kilisesi adına bizzat Papa tarafından özür dilenmesi tavsiyesine yer verilmişti.