Kandil gerillaları bekleyişte

Kandil doruklarında her an için tetikte, hazır bir gerilla gücüyle karşılaşıyoruz. Bu grupla da gördük ki bu süreçte Kandil gerillaların asıl gündemi Öcalan’a uygulanan tecrittir.

Uzun bir zaman dilimi oldu. AKP-MHP ittifakı öncülüğünde gündemden düşmeyen ve her an olabilecek atmosferi yaratılan Kandil operasyonlarına dönük gelişmeleri yakından izleyen Kandil’deki HPG ve YJA Star gerillaların bekleyişine tanıklık ediyoruz. Heyecanlılar ve bir o kadar da sabırlı ve tetikte görünüyorlar. Kısa bir süre önce kobra ve skorsky eşliğinde işgal girişim planları ışığında bir tepeye yapılan indirme girişimine sert karşılık veren Kandil gerillaları ile hemen geri çekilmek zorunda kalan Türk ordusu bu kez bütün yoğunluğunu insansız hava araçlarına diğer adıyla keşif uçağına vermiş bulunuyor.

Kandil semalarında keşif uçaklarının gezmediği gün kalmamış gibidir. Keşif yoğunluğunu TC’nin acizliği ve çaresizliğine bağlayan gerillaları bu keşif altında ne kadar zorlanıyorlar acaba diye merak edenler vardır diye bu konuyu bu sefer işlemek istedim biraz da. Şahsi görüşüme göre pek zorlanmıyorlar. Edindiğimiz izlenimlerimiz bu konuda kendi kanıtımız oluyor aslında. Şahidiz ki ne keşif altında gerillaların neşelerinden bir azalma oluyor, ne de çalışmalarında ciddi bir sıkıntı.

HERAN TETİKTE, HAZIR BİR GERİLLA GÜCÜ İLE KARŞILAŞIYORUZ

Bizim de şaşırdığımız biraz da bu keşif uçaklarına böyle güvenen ve belini onunla düzelten Türk Ordusunun bu keşif uçaklarını gerillaların pek takmıyor olması. Hayır, yani tedbirlerini alıyorlar, görüntü vermeyerek nasıl boşa çıkaracaklarının da çok bilincindeler ve yıllardır edinilen bir tecrübeleri de olmuş kuşkusuz. Demek istediğim aslında keşfe rağmen yaşıyor, keşfe rağmen eğitimlerini görüyor, okuyor, yazıyor, iş yapıyor olabilmeleri. Keşfe rağmen diyorum çünkü gerçekten de karşı taraf farkında olmasa da bazı avantajlar beraberinde getiriyor bu keşif uçaklarıyla.

Bu düşüncemin nedenine gelince; bol istirahat ve yoğunlaşma, ortak veya bireysel okumalar, yazmalar, siyasal, ideolojik sohbet konularıyla neşe dolu saatlere yol açıyor örneğin. Ve de gerillacılığın daha bir disiplinli, dikkatli ve duyarlı yaşanıldığına şahit oluyoruz. Kandil doruklarında her an için tetikte, hazır bir gerilla gücüyle karşılaşıyoruz.

PEK ÇOK KEŞİF UÇAĞINA DENK GELDİK

Bizler de basın çalışmalarımız ekseninde Kandil dağlarında gerilla gücü arasında dolaşırken ve gruplarını ziyaret ederken pek çok kez keşif uçuş saatlerine denk geldik. Bazen gruplara ulaştıktan sonra, bazen de yerimize ulaşmadan keşfe yakalandık. Pek çok kez henüz ulaşmadan birçok HPG veya YJA Star’lı gerillalarla karşılaştık. Bir taşın dibinde elinde kitap (ki genellikle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın cep çözümlemeleri oluyor bunlar) okuyanı, selam verince tebessümle karşılık verdiklerini ve çok neşeli olduklarını gördük.

Bazen bir köşede defteri üzerine çömelmiş ve günlüğünü yazan gerillalara denk geldik. Bazen ikili olunca ya sohbet edenlere ya da birbirine yazı yazmayı öğretme çabası içinde olanları gördük. Bazen de müzik dinleyene, ona eşlik edene denk geldik. Her biri hem etrafını gözlemliyordu hem keşfin turunu takip ediyordu. Hepsinin yanında silah ve raxt hazır, her an her duruma hazır olma öz güveni ve heyecanı gözlerinden okunuyordu.

KEŞİF UÇUŞLARI İŞLEVSİZ HALE GETİRİLİYOR

Uzaktan seslenen iki YJA Star gerillası "Heval ma hun jî li virin. Ev tirtira vê dîsa li ser serê me ye. Bawer bikin ev nizanin çi ji xwe bikin. Herhal difikirin me deh hezaran gerîlayan bi vê tenekê tine bikin” deyip gülümseyerek selam verdiler. Biz de selamımızı verip sohbetlerine dahil olduk. Hatta Kandil dağlarında keşif altında ‘tombala’ oyunlarına dahi denk gelebildik son günlerde. Keşif gezince bir küçük grup oluştu, kağıtlar çıkarıldı, isimler yazıldı (bu arada hep ya hazır gerillanın katıldığı yer veya ilerde gitmek istedikleri mücadele alanları genellikle yazılır; Serhat, Çarçella, Botan, Avaşin vb. derken liste uzayıp gider).

Keşfin gürültülü turları altında heyecanlı bir tombala oyunu oynandı ve hiçbiri o keşfin altında sıkılmamıştı. Sonra da neden o alanları yazdıklarına dair düşüncelerini, gerilla olarak geleceğe dönük hayallerini birbiriyle paylaşıp koyu bir sohbete daldılar. O zaman da bu keşfin aslında çoktan işlevsiz bırakıldığını kendimiz de bir kez daha anlamış ve görmüş olduk. Hatta keşfin dolaşmasının HPG ve YJA Star gerillaları için belki de dolaşmamasından daha fazla yararı vardır diye düşündüğüm zamanlar bile olmuştur.

KANDİL GERİLLALARININ ASIL GÜNDEMİ TECRİT

Bir sefer de başka bir grubun yanına yetiştiğimiz gibi keşif uçağı alana gelince yanlarına oturduk. Bir YJA Star gerilla birimiydi. Dergilerden yazılar ortak okundu, sohbetler edildi ve sürece dönük yoğunlaşmalar paylaşıldı. Bu grupla da gördük ki bu süreçte Kandil gerillaların asıl gündemi Öcalan’a uygulanan tecrittir. Karşılaştığımız her bir gerilla Öcalan’a duyduğu özlem ve hasretini dile getirirken bir daha buluşma heyecanını taşıdıkları dile getirmiş ve o gün için sonuna kadar mücadele edeceklerine ant içmişlerdi.

O gün de o YJA Star gerilla grubunun da asıl gündemi Öcalan’dı. Kadın gerillalar aynı zamanda Kandil’i işgal operasyonlarına dönük tahminlerini saymış ve sohbeti koyulaştırmışlardı. Bu kadın savaşçılar bölge hükümetinin Başurê Kürdistan topraklarına yönelik işgal girişimlerine dönük tepkisizliğine, hatta bazı siyasetçilerin Başur topraklarını adeta peşkeş çekercesine açıklamalar yapmasına çok öfkeliydi. Aslında hepsi aynı fikirde buluşuyordu.

Tarihten de çıkardıkları sonuç ile AKP’nin olası Başurê Kürdistan işgal girişiminde en çok katledilmeye açık olacak olan halkın kendisi, kadın, çocuk ve yaşlılar olacağının bilincindeydiler. Başur halklarının bu siyasetçiler eliyle ateşe atıldığına inanan gerillalar bu yönlü kaygılarını gizlemeye de çalışmıyordu. Kandil gerillaları bu konuda kararlılıkla halkı savunarak korumaya çalışacaklarını dile getiriyor. Ne keşif uçakları ne uçak ne tank ne de topların onların önünü kesemeyeceğini büyük bir iddia, inanç ve kararlılıkla altını çiziyorlar…