Kanseri oluşmadan tespit edecek kan testi geliştirildi!

Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, kanser vakalarını henüz semptomları dahi ortaya çıkmadan tespit edebilecek bir kan testi geliştirildi.

ABD’nin Baltimore şehrindeki Johns Hopkins Üniversitesi uzmanlarınca yapılan bir çalışmada, henüz kanser tümörleri yayılmamış bini aşkın hasta üzerinde test yapıldı. Alınan sonuçlara göre, en sık görülen 8 kanser türünün yüzde 70 oranında henüz semptomlar görülmeden tespit edilebilecek.

50 BİN KİŞİLİK DAHA GENİŞ BİR ARAŞTIRMAYLA DEVAM EDİLECEK

Aynı uzmanlar, 65-75 yaşları arasında ve henüz hiçbir kanser türüne yakalanmamış olan 50 bin kadın üzerinde de bir araştırma yaptıklarını duyurdular. Bu geniş kapsamlı araştırma sayesinde de henüz semptomları belirmemiş olan tümörlerin sistematik olarak ortaya çıkarılıp çıkarılamayacağı anlaşılacak.

Genetik mütasyonların kanserojen hücrelerin büyümesine yol açtığı bilinirken, bu hücrelerin DNA’ları ise kanda bulunuyor. Araştırmada yer alan uzmanlar ise, farklı bir yönteme başvurarak, farklı tümörlerde en sık mütasyona uğrayan 16 geni incelemeyi yeğlediler.

TESTİN İKİ ÖNEMLİ RİSKİ VAR

‘CancerSEEK’ adıyla patent başvurusu yapılan kan testinin 500 dolara yapılması hedeflenirken, iki önemli sorunun baş gösterebileceği de kabul ediliyor.

Bu sorunlardan biri olarak testte kullanılan proteinlerin eklem yangısı (artrit) gibi bazı hastalıkları olan kişilerde yanlışlıkla kanser teşhisi konmasına yol açabileceği gösteriliyor.

Testin bir diğer hata payı görülen nokta ise, önceden tespit edilebilecek ancak normalde oldukça küçük olan ve büyüme riski bulunmayan tümörleri tespit edecek olması. Zira bu tür tümörlerin tespitinden sonra tedavisinin gereksiz ve hatta riskli olabileceğinden endişeleniliyor.