Kapıları kapatan Merkel’e kitlesel protestolar

Almanya’da İçişleri Bakanı Seehofer’in öncülüğünde hazırlanan ve ülkenin kapılarını yeni mültecilere kapatmayı amaçlayan yeni plan birçok kentte gerçekleşen kitlesel gösterilerle protesto edildi.

Almanya başbakanı Angela Merkel, önce karşı çıktığı daha sonra da İçişleri Bakanı Seehofer’in istifa tehdidi yüzünden kabul etmek zorunda kaldığı yeni mülteci planı için önceki gün hükümetin diğer ortağı sosyal demokratlarla da uzlaşma sağlanmıştı.

Almanya’nın kapılarını yeni mültecilere kapatmasını sağlayacak plana göre daha önce bir başka Avrupa Birliği üyesi ülkede kaydı bulunan veya başka ülkeler üzerinde Almanya’ya ulaşan mülteciler Avusturya sınırında kurulacak bir merkezde tutulacak.

Son günlerde ortağı Seehofer’in baskısı yüzünden plana arka çıkma başlayan Merkel, söz konusu merkezlerde mültecilerin en fazla 48 saat tutulacağını söylemişti. Ancak Almanya’nın birçok kentte dün sokaklara çıkan insanlar hükümet gibi düşünmediğini ve “hoş geldin kültürünün” devam etmesini talep ettiler.

‘AKDENİZ’DE İNSAN ÖLÜMLERİNİ DURDURUN’

En büyük gösteri başkent Berlin’de gerçekleşti. Gösteri muhafazakar politikacı Horst Seehofer’in soyadından esinlenerek “göl köprüsü” anlamına gelen “Seebrücke” adıyla düzenlendi. Kalabalık bir kitlenin katıldığı gösteride son günlerde Akdeniz’de mültecilerin bulunduğu gemileri kabul etmeyen İtalya, İspanya ve Malta da protesto edildi.

Cankurtaran elbiselerini giyen göstericiler “Akdeniz’de insan ölümlerini durdurun” çağrısı yaptılar. Avrupa Birliği’nin kararıyla Akdeniz’de cankurtaranların görev yapmasının yasaklanabileceğini belirten gösterinin organizatörlerinden Timo Fischer “Böyle bir kararın çıkmaması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Berlin’in dışında Münih, Ulm, Heidelberg, Bremen, Hannover, Leipzig ve Frankfurt kentlerinde de benzer protesto gösterileri düzenlendi. Binlerce kişinin katıldığı bu gösterilerde de mülteciliğin bir suç olmadığına dikkat çekilerek, mültecilere yönelik sürdürülen kriminalize etme siyasetine son verilmesi istendi.

Son olarak “Lifeline” adlı yardım gemisi Akdeniz’de 200’den fazla kaçak göçmeni kurtardığı için Avrupa’da tartışmalar başlamıştı. Malta’da gözaltına alınan geminin Alman kaptanı mahkemeye çıkarılmıştı. BM ise bu yılın başından bu yana Akdeniz’de yola çıkan mültecilerden 1400’nün kayıp olduğunu açıklamıştı.