Kapitalizmin yeni hedefi : ZAD

Fransa’da yıllardır küçük bir toprak parçasında alternatif bir yaşamın geliştiği «Savunma Bölgesi » (ZAD- zone à défendre) hükümetin talimatıyla polis şiddetinin hedefi oldu. Zad sakinleri, günlerdir binlerce asker ve polise direniyor.

Fransa’nın batısındaki Notre-Dame-Des-Landes bölgesind bulunan ZAD, yıllardır devletin hedefinde. Kapitalist sisteme karşı alternatif yaşamını örüldüğü “Savunma Bölgesi”, hafta başından beri yeni bir polis şiddetiyle karşı karşıya. Hükümet bu bölgeyi tahliye etmek istiyor. Özel kuvvetlerini bölgeye gönderen devlet, sert bir direnişle karşı karşıya. Devlet şiddetinin üçüncü gününde, en az 30 ZAD sakini yaralandı. 15 dolayında jandarmanın da yaralandığı iddia ediliyor.

250 KİŞİYE KARŞI BİNLERCE JANDARMA VE POLİS

Alanda yaklaşık 250 direnişçinin olduğu bildiriliyor. Bunlara karşı 2.500 jandarma ve 1.500 polis harekete geçirildi. ZADlılar her 2 ila 3 metrede kurulan yüksek barikatların arkasında devlet güçlerinin saldırısına karşı direniyor. Alanda helikopterler de uçuş yaparken, jandarmaya ait onlarca zırhlı araç da bulunuyor. Yetkililer gazetecilerin alana yaklaşmasına izin vermiyor.

Jandarmalar bir çok kamp yerini imha etti. Saldırılara karşı önceden hazırlık yapan ZADlılar, direniş çağrılarında bulunuyor. Eski havaalanı projesi karşıtı temel derneklerden biri olan Acipa’nın sözcüsü Julian Durand, “Eğer valilik birliklerini geri çekmezse, seferberlik olacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisinden iki vekil, hükümeti alandaki “şiddet sarmalına mola vermeye” çağırdı. Başbakan Edouard Philippe ise bu olasılığı hemen dışlayarak, “Operasyonlar aynı kararlılık ve aynı tedbirlerle sürecek” dedi.

DÜNYANIN KOLEKTİF BİR YAŞAMA İHTİYACI VAR

Hükümet, alanda kolektif bir tarım projesi inşa eden ZAD sakinlerini hızlı bir şekilde çıkarmak istiyor. Reuters’a konuşan bir ZADlı, “Yetkililer bu projeyi bireysel temelde kurmamızda ısrar ediyor. Bizim açımızdan bu bir saçmalık. Dünyanın daha kolektif bir yaklaşıma ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Ortak bir eyleme ihtiyacımız var. Burada savunduğumuz da işte budur. Ancak bu nedenle kriminalmişiz gibi muamele görüyoruz” dedi.

Hükümet, Ocak ayında Notre-Dame-Des-Landes bölgesinde havaalanı projesinden vazgeçilmesinden bu yana ZAD’ı tahliye etmek istiyor. Hükümete göre buradaki örgütlenme “illegal” ve “hukukun olmadığı bir alan”.

ZAD NEDİR?

Savunma Bölgesi ZAD, Notre-Dame-des-Landes’da havaalanı inşa edilmek üzere planlanan alanda kuruldu. Sözkonusu bölge, Bretonya bölgesindeki Nantes kentine bir kaç kilometre mesafede yer alıyor. Yetkililere göre burası havaalanı olmalıydı. Amaç “Büyük Batı” adıyla Nantes kentinden Saint-Nazaire’e uzanan uluslararası çapta bir ekonomik platform oluşturmaktı. Böyle bir projenin gerçekleştirilmesi için, hava, kara ve deniz hattına hakim olmak gerekiyordu. Bu proje havaalanı dahil, sözkonusu hatta limanların büyütülmesi ve yeni yol inşaatlarını da içeriyordu.

Alandaki halk, 40 yıldır diyordu. ZADlılar da bu projeye engel olarak, yeni bir yaşamı örgütlemeye başladı. Boşaltılan alana yerleşen direnişçiler birlikte yaşamayı, toprağı işlemeyi ve kapitalist sisteme karşı daha otonom yaşamayı öğrenmeye çalıştılar. Alanda kurulan alternatif yaşam, bir direniş biçimi olarak ortaya çıktı ve dünyanın bir çok yerinde ilham kaynağı oldu.

Burada gelişen hareket 2013 yılından beri, toprakların kolektif olarak yönetilmesi iradesini ortaya koyuyor. Ancak hükümet ikna edici herhangi bir gerekçe sunmadan, bu hareketi ortadan kaldırmak istiyor. ZAD hareketine, toplumda ve üniversite çevrelerinde yoğun bir destek var. Akademisyen, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinden onlarca kişinin imzaladığı bir bildiride, hükümetin bu saldırısının kendilerini şaşırmadığı belirtildi. ZAD’a saldırı, ekonominin temel sektörlerinde grev dalgasının yaşandığı bir döneme denk geldi. Demiryolu çalışanları, havayolu çalışanları grevde. Avukat ve hukukçular da grev başlattı. Nisan ayı içerisinde tüm meslek dallarından sendikalar, grev çağrıları yapıyor. Bildiride, hükümetin çatışma cephelerini çoğaltarak mevcut hareketi bölme üzerine hesap yaptığına dikkat çekildi. Buna karşın ortak mücadele çağrıları artıyor.

10 Nisan günü Paris’te toplanan bir grup, ZAD direnişini Fransa’nın her yerine yayma çağrısında bulundu.