Karavandaki göçmenler ABD’ye girmeyi başardı

Meksika’da ABD ile olan sınırda bekleyen çok sayıda göçmen, cezaevine atılma tehlikesine rağmen iki ülke arasındaki duvarı aşmayı başardı.

Ekim ayı ortasından bu yana çoğu Honduraslı olmak üzere Orta Amerikalı binlerce göçmen, ABD’ye doğru yolculuk halinde. ABD Başkanı Donald Trump, göçmenleri durdurmak için orduyu harekete geçirdi.

Trump, ayrıca iltica talep edenlerin dosyaları incelenene kadar Meksika’da tutulmaları için iltica prosedürünü değiştirmeye teşebbüs etti. Ancak bu reform projesi Amerikan mahkemeleri tarafından reddedildi.

Bitkin düşen göçmenler, sınırda Tijuana tarafındaki kamplarda kalıyor. Beklemekten bıkan çok sayıda göçmen yasal süreci delmeyi tercih ederek, Pazartesi gecesi duvarı aşmaya çalıştı. Reuters muhabirine göre Pasifik Okyanusu’na 450 metre mesafedeki duvarı, onlarca göçmen aşmayı başardı.

Göçmenler yaklaşık 3 metre kalınlığındaki duvarı aşmak için, daha çukur bir yerde, bitkilerle kaplı ve duvarın hafif bir şekilde daha alçak olduğu bir noktadan geçmeye çalıştılar.

İlkin zayıf üç kişinin karşı taraftaki plaja ulaştığı ve polisler tarafından gözaltına alındığı bildirildi. Ardından havanın daha fazla kararmasıyla sayıları daha kalabalık grupların duvarı aştığı belirtildi. Bunların çoğunun çocuklardan oluştuğu aktarıldı.