Katalan eski bakan İskoçya’da serbest

İspanya’nın baskıları nedeniyle sürgünde bulunduğu İskoçya’da gözaltına alınan eski Katalan bakan Clara Ponsati, mahkeme tarafından kefaletle serbest bırakıldı.

1 Ekim 2017’deki bağımsızlık referandumunu organize eden Katalan yöneticileri ‘isyan etmekle’ suçlayan İspanya’nın talebiyle ülke dışında sürgünde olan Clara Ponsati, İskoçya’da gözaltına alınmıştı.

Halen İskoçya’da St Andrews Üniversitesi’nde ders veren Ponsati, bu sabah hakkındaki suçlamalar nedeniyle İskoçya polisine gitmişti. Hakkında İspanya tarafından iade talebi bulunan Ponsati, daha sonra çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Ponsati’nin kefaletle serbest kaldığı bildirildi.

27 Ekim 2017’de Katalonya Bölge Parlamentosu’nun bağımsızlık ilanı ardından özerk kurumlar ve parlamento lağvedilmiş ve 21 Aralık’ta yapılan erken seçimlerde bağımsızlık yanlıları yine zafer kazanmıştı.

2015-2017 arasında Katalonya özerk yönetimi Generalitat’e başkanlık eden Carles Puigdemont ise, geçtiğimiz hafta Danimarka’dan Belçika’ya gitmek üzere geldiği Almanya’da tutuklanmıştı. Puigdemont hakkında İspanya’nın çıkardığı iade talebi hakkında ise henüz karar verilmedi.

7,5 milyon nüfusuyla İspanya’nın yüzde 16’sını oluşturan Katalanlar, ekonominin ise beşte birini sağlıyor.