Katalan lider Puigdemont için AB çapında tutuklama emri

İspanya'da bir hakim, Belçika'da bulunan Katalan lider Carles Puigdemont ve 4 eski hükümet üyesi hakkında "Avrupa çapında tutuklama emri" çıkarttı.

Tek taraflı yapılan bağımsızlık ilanının ardından İspanya merkezi hükümetiyle aralarındaki iplerin iyice gerildiği Katalan siyasetçilerle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. BBC Türkçe’de yer alan habere göre İspanya'da bir hakim, Belçika'da bulunan Katalan lider Carles Puigdemont ve 4 eski hükümet üyesi hakkında "Avrupa çapında tutuklama emri" çıkarttı.

AFP'ye konuşan Belçika devlet savcılığından bir sözcü, "tutuklama emri üzerine çalışıldığını" açıkladı.
Yerel parlamentodaki bağımsızlık oylaması öncesi istifa eden eski Katalonya Ticaret Bakanı Santi Vila ise 50 bin euro kefaletle serbest bırakılmıştı.

Haklarında soruşturma yürütülen 14 siyasetçi, "isyan", "ayaklanmaya teşvik" ve "kamu kaynaklarının kötüye kullanmak" ile suçlanıyor.

Madrid hükümeti tarafından Katalonya Özerk Yönetimi Başkanlığı görevinden alındıktan sonra ülkeye dönmeyen Carles Puigdemont ve diğer dört Katalan lider için çıkarılan tutuklama emri, Avrupa Birliği üyesi 28 ülkeyi kapsıyor.