Katalan partiler Puigdemont’un başkanlığında uzlaştı

Bağımsızlık yanlılarının yeniden çoğunluğu yakaladıkları Katalonya’da iki önemli parti, sürgündeki Puigdemont’un Bölge Başkanı olması konusunda uzlaşırken, İspanya hükümeti, Puigedemont bahanesiyle özerk yönetimin yetkilerini geri vermemekte ısrar ediyor.

Bağımsızlık yanlılarının yeniden çoğunluğu yakaladıkları Katalonya’da iki önemli parti, sürgündeki Carles Puigdemont’un Bölge Başkanı olması konusunda uzlaşırken, İspanya hükümeti, Puigedemont bahanesiyle özerk yönetimin yetkilerini geri vermemekte ısrar ediyor.

21 Aralık’taki erken seçimlerde yüzde 47,5 oy alan bağımsızlık yanlısı Junts per Catalunya, Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ve CUP adlı partiler 135 sandalyeden 70’ini kazanarak çoğunluğu yeniden sağlamışlardı. Ancak sürgünde olan eski Bölge Başkanı Carles Puigdemont’un yeniden başkanlığı alıp almayacağı kesinleşmemişti.

Katalonya Parlamentosu’nda 66 sandalyeye sahip Junts per Catalunya ittifakı ile ERC’nin yaptıkları görüşmelerde, halen Brüksel’de olan Puigdemont’un yeniden aday gösterilmesinde uzlaşıldı. Ancak İspanya hükümeti tarafından hakkında yakalama kararı bulunan Puigdemont’un ülkeye geri dönmesi halinde tutuklanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

İSPANYA TEHDİDİ SÜRDÜRÜYOR

İspanya yargısı tarafından 1 Ekim bağımsızlık referandumundan taviz vermediği için ‘isyan’ suçuyla tutuklama kararı verilen Carles Puigdemont’un bulunduğu Brüksel’den görevini yürütmesi ise imkansız.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Puigdemont’un Katalonya’yı ‘uzaktan yönetmesi’ halinde el konulan özerklik yetkilerinin geri verilmeyeceğini söylemişti. Fakat Puigdemont’un geri dönmesi halinde de tutuklanma tehdidi de işleri zora sokuyor.

21 ARALIK’TA RAJOY’UN HESAPLARI BOZULMUŞTU

Katalonya Özerk Yönetimi, 1 Ekim 2017’de bağımsızlık referandumuna gitmiş ve İspanyol güvenlik güçlerinin birçok seçim merkezlerine saldırmasına rağmen referandumdan ‘bağımsız Katalonya Cumhuriyeti’ne evet’ sonucu çıkmıştı.

Katalonya Parlamentosu da referandumunun sonucuna bağlı olarak 27 Ekim 2017’de tek taraflı bağımsızlık ilan etti. Ancak aynı gün İspanya merkezi hükümeti, İspanya Senatosu’nun onayıyla Anayasa’nın 155. maddesini uygulamış ve yönetime el koymuştu. Bununla Katalonya’daki yerel yönetim ve parlamento feshedilmiş ve 21 Aralık 2017’de erken seçimler yapılmıştı. Bu seçimlerde bağımsızlık yanlıları 2015’teki gibi yüzde 47’nin üzerinde oy almış ve 70 sandalye kazanarak, Rajoy’un tüm hesaplarını bozmuşlardı.