Katalan partileri bağımsızlık referandumunda kararlı

İspanya’dan ayrılmaya yönelik bağımsızlık referandumunda kararlı olan Katalonya’daki siyasi partiler, Madrid hükümetine ‘halkın kararı uygulanacak’ mesajı verdi.

İspanya yargısının 7,5 milyon nüfuslu Katalonya’nın bağımsızlık referandumunu yasaklaması ardından Katalan partileri referanduma ilişkin yeni bir yasa hazırlığında.

HALKIN KARARINA SAYGI DUYULACAK

Katalonya Bölge Başkanı Carles Puigdemont, 1 Ekim tarihinde referandumu düzenlemekte kararlı olduklarını söylerken, Katalan halkının kararına ‘saygı duyulacağının’ altını çizdi.

EVET ÇIKARSA DERHAL BAĞIMSIZLIK İLAN EDİLECEK

Katalonya’daki sol partilerden CUP üyesi Gabriela Serra ise, ‘evet’ çıkması halinde bağımsızlığın ‘derhal’ ilan edileceğini söyledi. Serra, referandumdan ‘hayır’ çıkması halinde ise bölgesel seçimlere gidileceğini kaydetti.

Katalonya partilerinin üzerinde uzlaştığı referanduma yönelik yasa tasarısında, bağımsızlık talebinin baskın çıkması halinde ‘olağanüstü bir hukuki rejimin’ hayata geçirileceği belirtiliyor. Yasanın ikinci maddesinde Katalan halkının ‘egemen bir halk’ olduğu ifadesine yer veriliyor.

2014’TE YARGI TARAFINDAN YASAKLANMIŞTI

İspanya egemenliği altında olan 7,5 milyon nüfuslu Katalonya’da 2010 yılından bu yana bağımsızlık çabaları yoğunlaşıyor. Ülkenin ekonomik açıdan en önde gelen bölgesi olan ve başkenti Barselona olan Katalonya’da 2014 yılında dönemin Bölge Başkanı Artur Mas tarafından referandum kararı alınmıştı.

Ancak bağımsızlık referandumundan ‘evet’ çıkmasından çekinen İspanyol Anayasa Mahkemesi, referandumu iptal etmişti. Bunun üzerine düzenlenen sembolik referandumda halkın büyük çoğunluğu ‘evet’ oyu kullanmıştı.

İKİ DÖNEMDİR BAĞIMSIZLIK YANLILARI PARLAMENTODA ÇOĞUNLUKTA

Bağımsızlık yanlısı partiler 2015 yılındaki son bölgesel seçimlerde yüzde 47 kadar oy oranına ulaşmış ve Katalonya Parlamentosu’ndaki 135 sandalyeden 72’sini kazanmıştı.

Olası bir referandumda ‘evet’ ve ‘hayır’ oylarının birbirine yakın olacağı tahmin edilirken, anketler, Katalan halkının yüzde 70’inin bağımsızlık referandumu düzenlenmesinden yana olduğunu gösteriyor.