Katalan partileri seçimlere hazırlanıyor

Medyanın dikkatleri Katalonya Bölge Başkanı Carles Puigdemont’un iade edilip edilmeyeceğine çekilirken, 21 Aralık seçimlerine yönelik Katalan partilerinin çalışmaları da devam ediyor.

1 Ekim referandumu sonrasında 27 Ekim’de bölgesel parlamentonun bağımsızlık ilanı ardından Katalan hükümetine yönelik tutuklamalar gündemde iken, Katalan partiler, 21 Aralık’taki seçimlerle İspanya’ya net bir cevap vermeye çalışıyorlar. İspanya anayasasının 155’inci maddesini devreye koyan Madrid yönetimi, referandumda tanımadığı halk iradesini yok sayarak, tekrar seçim dayatmıştı.

‘SEÇİMLERDE OLMALI VE MUTLAKA KAZANMALIYIZ’

Belçika’ya sığınan Katalonya Bölge Başkanı Carles Puigdemont’un cezaevinde olan yardımcısı Oriol Junqueras, “Seçimlerde olmalı ve mutlaka kazanmalıyız” diye açıklamada bulundu. Açıklamada, bağımsızlık yanlısı partilerin İspanya tarafından zorla dayatılan yeni bölgesel seçimlere odaklanılması istendi.

ERC’NİN TEK BAŞINA YÜZDE 30 OY ORANI BULUNUYOR

135 üyeli Katalan  parlamentosunda da önce bağımsızlık yanlısı partilerin 2015’teki son oy oranı yüzde 48 iken, toplam sandalye sayısı ise 72 idi. Bağımsızlık yanlılarının en önemli partisi olan ve Oriol Junqueras’ın liste başı olduğu Katalan Cumhuriyetçi Sol’unun (ERC) seçimlerde ciddi şansı bulunuyor. ERC’nin olası başbakan adayı olarak ise partinin Genel sekreteri Marta Rovira’nın adı geçiyor.

Rovira’nın bizzat Junqueras tarafından aday gösterilmesinde birçok üst düzey yöneticinin İspanya yargısı tarafından yargılanıyor veya aranıyor olmasının etkisi var. 2015 seçimlerinde 60’ın üzerinde sandalye kazanan Junts pel Si (Evet için İttifak) adlı oluşumun en güçlü partisi olan ERC’nin anketlerdeki oy oranı artıyor.

Eylül ayına kadar or oranları yüzde 25’in altında görünen ERC’nin son haftalardaki anketlerde yüzde 28 ile 31 arasında oy alacağı görülüyor. Junts pel Si’nin son seçimlerdeki toplam oyunun yüzde 39 olduğu düşünüldüğünde bu oldukça önemli bir sonuç.

CUP VE PDECAT’IN ALACAĞI OY ORANI BELİRLEYİCİ OLACAK

2015 seçimlerinde yüzde 8,2 oy oranıyla 10 sandalye kazanan bir diğer sol parti olan Katalan Halkçı İttifakı’nın (CUP) ise yüzde 6 civarında oy alması bekleniyor.

Ancak bir önceki Katalan bölge başkanı Artur Mas’ın başında olduğu Katalan Demokrat Partisi (PDeCAT)’in seçimlere ayrı bir listeyle katılacak olması da dikkat çekiyor. PDeCAT’ın ise oy oranının yüzde 11-12 civarında olacağı tahmin ediliyor.

ORTAK LİSTENİN OLMAMASI EN ÖNEMLİ DEZAVANTAJ

İspanyol hükümetinin Katalan iradesine yönelik sert tutumuna karşı halkın tepkisine rağmen Katalan partilerin farklı listelerle seçimlere girmesi ise zayıf yönlerini oluşturuyor.

Yerel seçimlerde Podemos’un desteğini alarak Barselona Belediye Başkanı seçilen Ada Colau ise, oluşturduğu Comú Podem – Catalunya (Katalonya için Birlik) adlı oluşumla seçimlere giriyor. İspanya ile kalınma yanlısı partilerin 2015 düzeyinden geriletilmesi için Katalan partilerinin ortak listeyle seçimlere gitmesi önemliydi.