Katalan yöneticilere ağır hapis cezaları istendi

İspanya Yüksek Mahkemesi savcısı, bağımsızlık yanlısı Katalan yöneticilere ağır hapis cezaları istedi.

Savcılık, bağımsızlıkçı 18 Katalan yöneticiden 12’sine 7 yıldan 25 yıla varan hapis cezaları istedi. Katalan yöneticiler, 2017 sonbaharında tek taraflı bağımsızlık ilanından sonra isyan ve kamu fonlarını kötüye kullanmakla suçlanıyor.

Savcılık en ağır cezayı bir yıldır cezaevinde olan bölgenin eski başkan yardımcısı Oriol Junqueras hakkında istedi. Junqueras hakkında kamu fonlarını kötüye kullanmak ve isyan suçlaması ile 25 yıl hapis ve seçilme yasağı talep edildi.

Cezaevinde olan bağımsızlıkçı derneklerin eski başkanları olan Jordi Saanchez ve Jordi Cuixart ile Katalan bölgesel parlamentosu eski başkanı Carme Forcadell hakkında 17 yıl hapis istendi.

Adalet Bakanlığı’na bağlı devlet avukatı, isyan suçlamasından vazgeçilerek, 12 yıla varan hapis cezaları gerektiren ayrılıkçılık suçlaması yöneltilmesini istedi.

Katalonya’da merkezi yönetimin yasakladığı bağımsızlık referandumu, bütün baskılara ve engellemelere rağmen 1 Ekim 2017’de gerçekleştirilmişti. Polisin sert saldırılarına konu olan referandum ardından 27 Ekim’de Katalonya parlamentosu bağımsızlık ilan etmişti.

Katalonya hükümeti de bölgesel hükümet ve parlamentoyu feshederek vesayet altına aldı. Bir çok yönetici tutuklandı, bazıları sürgüne gitmek zorunda kaldı. 6’sı sürgünde olmak üzere 13 bağımsızlıkçı yönetici hakkında isyan suçlamasıyla dava açıldı. Davanın ilk duruşmasının Ocak ayında başlaması bekleniyor.