Katalanlar bağımsızlığa hazırlanıyor

Katalanların bağımsızlık için 1 Ekim’de yapmayı planladıkları referandum yarın Bölge Parlamentosu’nda oylanması öncesi İspanya ile karşılıklı restleşme devam ederken, Katalonya Bölgesi kendi devlet aygıtını şimdiden oluşturuyor.

Bağımsızlık yanlılarının çoğunluğu elinde tuttuğu Katalonya Bölge Parlamentosu’nda yarın herhangi bir tartışma yapılmadan oylanacak referandum kararının çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Dün bir açıklama yapan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise, Katalanların kendi kaderini tayin hakkına yönelik referanduma izin vermeyeceklerini yinelemişti. Referandum kararının ‘illegal’ olduğunu savunan Rajoy, referandum istemine, ‘otoriterlik’ ve ‘hilebazlık’ gibi anlamsız terimlerle saldırmaktan da geri durmadı.

Madrid’in tavrına rağmen Katalonya Bölgesi’nden geri adım atılmayacağı mesajı verildi. Katalonya Bölge Başkanı Carles Puigdemont, “Kendi kaderini tayin hakkı referandumuna yönelik angajmanımız sarsılmazdır” diyerek, geri adım atmayacaklarının altını çizdi.

1 Ekim’de yapılması planlanan referandumdan ‘bağımsızlık’ kararının çıkacağından emin olan Katalonya yönetimi, şimdiden devlet hazırlıklarını başlatmış durumda. Dün Katalonya’nın yeni Hazine Bakanlığı ilan edilirken, bağımsızlık halinde vergilerin bu kurumca toplanacağı duyuruldu.

Katalonya yönetimi ayrıca sosyal güvenlik, diplomasi ve maliye gibi birçok alanda bağımsız kurumlarını kurma çalışmalarını başlattığını ilan etti. 

Yapılan anketler 7,5 milyon nüfusuyla halen bağlı olduğu İspanya’nın aynı zamanda ekonomik olarak en güçlü bölgesi olan Katalonya halkının çoğunun bağımsızlık istediğini gösteriyor.

Son olarak 2014 yılındaki bir başka referandum kararı İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiş, ancak referandum sembolik olarak yapılmıştı. Katalanların yüzde 80’inden fazlası bağımsızlıktan yana oy kullanmıştı.