Katalanlar Puigdemont’dan vazgeçmiyor!

Katalanlar, İspanya’nın talebiyle Almanya’da gözaltına alındıktan sonra şartlı tahliye edilen Katalan lider Carles Puigdemont’un yeniden bölge hükümeti başbakanı olması için girişimlerini yoğunlaştırdı.

Finlandiya’dan Belçika’ya gitmek üzere karayoluyla yola çıkan Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont 25 Mart günü Almanya sınırları içinde gözaltına alınmıştı. "Ayaklanmaya teşvik" ve "devlete karşı başkaldırma" suçlarından yargılamak istediği 55 yaşındaki Puigdemont için Madrid yönetimi Avrupa çapında tutuklama kararı çıkarmıştı.

Alman mahkemesinin kararıyla şartlı tahliye edilen ve Mayıs ayı sonuna kadar hukuki sürecin sonlanması beklenen Katalan siyasetçi Puigdemont siyasi mücadelesini sürgünde sürdürmeye çalışıyor. Madrid yönetiminin karşı çıkmasına aldırmayan Katalanya 1 Ekim 2017 günü bağımsızlık referandumuna gitmiş, ardından da özerk bölge hükümeti İspanya’nın müdahalesiyle düşürülmüştü.

Eski hükümetin üyelerinin bazıları Puigdemont gibi sürgünde yaşarken, bir bölümü de İspanya güvenlik birimleri tarafından cezaevinde tutuluyor. Katalanya bölgesinde geçtiğimiz Aralık ayında yapılan seçimlerin ardından 4 kez hükümet kurma girişimi sonuçsuz kalınca, Katalanyalı yetkililer dün akşam soluğu Berlin’de aldılar.

PUİGDEMONT’İ ÖNERECEKLER!

Puigdemont, Katalanya’nın bağımsızlığını savunan Hep Birlikte Katalanya İçin (JuntsXCat) üyesi milletvekilleri ve yetkilileriyle bir araya geldi. 4 saate yakın süren görüşmenin ardından her iki taraf basının karşısına çıktı. JuntsXCat’ın sözcüsü Eduard Pujol, Puigdemont’u yeniden başbakan yapmak için mücadelelerini yoğunlaştıracaklarını söyledi.

Bunun için 14 Mayıs’a kadar Katalanya Bölge Meclisi’nde oylama yapacaklarını bildiren Pujol, şu anda siyasi sürecin birkaç ay öncekine benzemediğini savundu. İspanyol yetkilileri de krizin aşılması için görüşmelere davet ettiklerini belirten Hep Birlikte Katalanya İçin sözcüsü Pujol, bu konuda umutlu olduklarını ima etti.

Katalonya'daki bağımsızlık referandumu sonrasında anayasanın 155'inci maddesini işleterek Katalan hükümetini fes eden ve seçim kararı alan İspanya hükümeti, bağımsızlıktan yana siyasetçilerin aday olmayacağını bildirmişti. Bu şekilde de 22 Mayıs’a kadar yeni bölge hükümetinin kurulmaması halinde Katalan halkı yeniden sandığa gidecek.

Katalan yönetiminin Madrid tarafından sert uyarılarına 1 Ekim 2017’de gerçekleşen bağımsızlık referandumunda yüzde 90 "evet” oyu çıkmıştı. Yüzde 43 katılımın olduğu referandumun ardından Puigdemont, Katalanların bağımsızlığı hak ettiklerini belirtmişti. Katalan halkının sokaklara çıkarak gösterilere başlamasıyla da Madrid yönetimi, bütün Katalan kurumlara el koyma kararı almıştı.