Katalonya’da bağımsızlıkçıları yolları bloke etti

Katalonya bağımsızlık referandumunun birinci yıldönümünde, bir tren yolu, otoyollar ve anayollar bloke edildi.

Bağımsızlık talep eden Cumhuriyeti Koruma Komitelerinin üyeleri sokaklara inerek yolları bloke etti.

Barselona’nın 100 kilometre kuzey doğusundaki Gerone garında hızlı tren yolu eylemciler tarafından kapatılırken, Barselona’yı Madrid’e bağlayan A2 otoyolu, Barselona ile Valencia arasındaki A7 otoyollarında bağlantıların kesildiği bildirildi.

Katalan televizyonuna göre Barselona ve Barselona’nın 165 kilometre batısındaki anayollar da eylemciler tarafından tutuldu.

Barselona’da radikal gruplar Cumartesi günü de Barselon’daki bölgesel polisle çatışmıştı. Çatışmalarda 30 dolayında kişi yaralanmıştı. Bunun üzerine radikal sol parti CUP, Katalonya İçişleri Bakanı Miquel Buch’un istifasını istedi.

Katalonya’da merkezi yönetimin yasakladığı bağımsızlık referandumu, bütün baskılara ve engellemelere rağmen 1 Ekim 2017’de gerçekleştirilmişti. Polisin sert saldırılarına konu olan referandum ardından 27 Ekim’de Katalonya parlamentosu bağımsızlık ilan etmişti.

Katalonya hükümeti de bölgesel hükümet ve parlamentoyu feshederek vesayet altına aldı. Bir çok yönetici tutuklandı, bazıları sürgüne gitmek zorunda kaldı. 6’sı sürgünde olmak üzere 13 bağımsızlıkçı yönetici hakkında isyan suçlamasıyla dava açıldı. Davanın ilk duruşması Ocak ayında başlayacak.