Katalonya’da şiddetli çatışmalar, 50’yi aşkın gözaltı

İspanya yargısının Katalan yöneticileri mahkum etmesini protesto etmek amacıyla yapılan gösterilerde 50’yi aşkın kişi gözaltına alındı.

İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, 29 kişi Barselona bölgesinde olmak üzere Katalonya’nın bir çok bölgesindeki protesto eylemlerinde 51 kişi gözaltına alındı. Ayrıca çatışmalar sırasında 72 yerel ve ulusal polisin yaralandığı iddia edildi. Eylemcilerden yaralı olup olmadığına yer verilmedi.

İspanya Yüksek Mahkemesi, bağımsızlıkçı dokuz yönetici hakkında Çarşamba günü 9 yıldan 13 yıla varan hapis cezaları verdi. Toplam 12 yönetici yargılanıyordu. Geri kalan üç yöneticiden her biri itaatsizlikten 60 bin euro para cezasına çarptırıldı.

Protestolar bu mahkumiyetin ardından gelişti. Bağımsızlık yanlısı dernekler hükümet binaları önünde eylem yapmaya çağırmıştı.

Özerk bölgenin başkenti Barsalona’da 40 bini aşkın kişi sokaklara dökülürken, barikatlar kuruldu, çöp konteynırları ateşe verildi, kentte şiddetli sokak çatışmaları yaşandı. Yetkililere göre Barselona ile Fransa arsındaki hızlı tren hattı da bir sabotaj eyleminden dolayı kapandı.

Çarşamba günü ayrıca Katalonya’nın beş kentinden Barselona’ya doğru yürüyüşler başladı. Kitlenin Cuma günü Barselona’ya ulaşması ve genel grev yaşanması bekleniyor.