Katalonya’ya karşı ekonomik baskı ve şantaj arttırılıyor

Bağımsızlık iradesi merkezi hükümetin baskılarıyla yok edilmek istenen Katalonya’ya yönelik sermaye eliyle ekonomik baskı da devam ediyor.

1 Ekim’de tüm baskılara rağmen 2 milyonu aşkın Katalanın katıldığı ve yüzde 90’ın üzerinde ‘evet’ oyunun çıktığı bağımsızlık referandumun uygulanmasını engellemek için İspanya merkezi hükümetinin baskıları bitmek bilmiyor. Bugün olağanüstü olarak toplanacak Bakanlar Kurulu’nda Katalonya’daki özerk yetkilerin merkezi hükümete devredilmesi beklenirken, referandum sonrasındaki ekonomik baskılar da devam ediyor.

1185 ŞİRKET KAYDINI BAŞKA BÖLGELERE ALDI

Son verilere göre, referandum nedeniyle İspanya ile Katalonya arasındaki krizden bu yana en az 1185 şirket, Katalonya’dan başka bölgelere taşınma kararı aldı.

Madrid’den açıklanan verilere göre, resmi ticari kayıtlarını İspanya’nın diğer bölgelerine taşıyan şirketlere sadece Perşembe günü 268 yeni şirket eklendi.

Bu hafta içerisinde Katalonya’dan taşınma kararı alan şirketler arasında gıda ve içki sektöründen Gallo ve Codorniu ile İsviçre’nin önemli sigorta şirketlerinden Zurich bulunuyor. Tıp sektöründen Pangaea Oncology ile emlak devi Servihabitat da Katalonya’ya baskı amacıyla diğer bölgelere giden şirketlerden.

İSPANYA’NIN EKONOMİK TEHDİTLERİNİN SONUCU

Katalanların bağımsızlık referandumuna karşı İspanya’nın yanı sıra Avrupa Birliği’nin (AB) de tavır aldığı biliniyor.

Ayrıca İspanya’nın nüfus olarak yüzde 16’sını oluşturmasına rağmen ekonomisinin yüzde 20’sini elinde bulunduran Katalonya’daki bağımsızlık istemine karşı ekonomik şantaj öne çıkarılıyor.

Geçtiğimiz gün bir açıklama yapan İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, bağımsızlık kararının ‘Katalonya’nın ekonomik intiharı’ olacağı tehdidinde bulunmuştu. De Guindos, 1 Ekim’den bu yana süper marketler ile alışveriş merkezlerinin cirolarında yüzde 20 düşüş yaşandığını iddia etmişti.

Altyapısı İspanya’nın diğer bölgelerine oranla çok daha sağlam olan ve bağımsızlık halinde orta vadede çok daha güçlü bir ekonomiye sahip olacağı tahmin edilen Katalonya’ya yönelik bu tehdidin bizzat İspanya hükümetince teşvik edildiği sanılıyor.