Katar’a göre Şam’ın Arap Birliği’ne döneceği açıklamaları ‘spekülasyon’

Katar Başbakanı Muhammed bin Abdulrahman El Thani, Suriye’nin Arap Birliği’ne döneceğine ilişkin açıklamalar için “spekülasyon” dedi.

Suudi Arabistan’da Katar’ın da dahil olduğu dokuz Arap ülkesinin Suriye’ye ilişkin yapacağı toplantı öncesi bir televizyon kanalına mülakat veren Başbakanı Muhammed bin Abdulrahman El Thani, “Hiçbir şey önerilmedi, Suriye’nin Arap Birliği’ne dönüşü spekülasyondan ibarettir” dedi.

Sözkonusu toplantının bu cuma günü yapılması bekleniyor. 19 Mayıs’ta ise Suudi Arabistan’da Arap Birliği’nin olağan zirvesi yapılacak.

Suriye’nin birliğe üyeliği 2011’de iç savaşın başlamasından sonra askıya alındı. Suriye Devlet Başkanı Başar El Esad da başta Arap dünyasında olmak üzere uluslararası alanda diplomatik olarak izole edildi.

Katar Başbakanı, “Katar’ın tutumu nettir: Suriye’nin askıya alınmasının nedenleri vardı ve bu nedenler halen varlığını sürdürüyor” dedi.

Katar, Türk devleti ile birlikte Suriye’de çete gruplarını destekleyen ve finanse eden ülkeler arasında yer alıyor.

“Savaş durdu ama Suriyeliler halen evlerine dönmedi” diyen El Thani, “Suriye halkına çözümler dayatmak istemiyoruz. Bir siyasi çözümün olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

El Thani, “Siyasi bir çözüm gelişmeden herhangi bir girişimde bulunmayacağız” vurgusunda bulundu.

13 Nisan günü Suudi Arabistan ile Şam hükümet, Suriye krizine ve Şam’ın Arap dünyasından diplomatik tecridine son vermek için “gerekli tedbirleri” tartıştıklarını açıklamıştı.

Açıklamada hedefin “Suriye'yi yeniden Arap saflarına katmak ve Arap dünyasındaki doğal rolünü sürdürmek için ulusal bir uzlaşıya (…) varmak” olduğu belirtildi.