Katar’ın ‘yetkisiz’ Şura Meclisi ilk seçimini yaptı

Katar, ilk kez yasama organı için kısmi seçimlere gitti. Bu seçimlerin siyasi dengede bir değişime yol açması beklenmiyor, zira ülke halen bir ailenin yönetiminde ve siyasi partiler yasak.

Şura Meclisi üyelerinin 45’inden 30’unun seçilmesi için sandık başına gidildi. Danışma organı olan Şura Meclisi’nin pratikte fazla bir yetkisi yok. Bugüne kadar Meclis’in tüm üyeleri Emir Tamim bin Hamad El Tani tarafından atanıyordu.

Seçimlere katılım, resmi verilere göre yüzde 63,5 olarak gerçekleşti.

Hükümet ajansı Qatar News Agency’ye göre toplam 233 kişi adaylığını koydu ve tümü İçişleri Bakanlığı’nın onayından geçti.

Devlet televizyonu bu adaylardan 101’inin oylama günü havlu atarak, başka adayları destekleyeceklerini açıkladı.

Seçimlerde 30 sandalyenin tümünü erkekler kazandı. Seçimlere katılmasına onay verilen 28 kadından hiçbiri seçilmedi. Geri kalan 15 sandalyede kimin oturacağına ise Katar Emiri karar verecek.

Yasama organının seçimlerle belirlenmesine 2004 yılındaki Anayasa revizyonunda karar verilmişti. Ancak seçim tarihi sürekli ertelendi.

Dünya Futbol Kupası maçlarına bir yıl kala yetkililerin ülkeye ilişkin pozitif bir imaj vermeye çalıştığı ifade ediliyor.

Teorik olarak Şura Meclisi yasa önerebilir, bütçeyi onaylayabilir veya bakanları görevden alabilir. Ancak Katar Emiri’nin belirleyeceği diğer 15 kişinin veto hakkı olacak.

Katar’ın 2,5 milyon olan nüfusunun çoğunluğu yabancılardan oluşuyor ve bunların oy kullanma hakkı yok. 330 bin Katarlıdan sadece 1930’da vatandaşlık alanların torunları ancak oy kullanabiliyor ya da aday olabiliyor.