Katar taleplere yanıt verdi, Riyad olumlu olmasını bekliyor

Katar, Suudi ve ittifaklarının ültimatom içeren taleplerine yanıtını verdi. Katar'ın yanıtı Suudiler ve ittifakları tarafından inceleniyor.

Komşu ülkeler, Çarşamba gününe kadar yaptırımları kaldırıp kaldırmayacaklarına karar verecekler.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel el Jubeyir, Katar'ın verdiği yanıtın titizlikle ele alınacağını açıkladı.

Cidde'de Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile birlikte ortak bir basın toplantısı düzenleyen Suudi Bakan "Krizi çözebilmek için olumlu bir cevap umuyoruz" dedi.

Suudi Bakan Jubeyir, Katar'ı bölge ülkelerine zarar veren politikasını değiştirmeye itmek için yaptırım kararı aldıklarını belirtti.

Alman Bakan ile görüşmesinden de bahseden Jubeyir "terörizme destek, nefret çağrıları ve başkasını içişlerine karışılmasına son vermek gerekliliği" üzerinden konuştuklarını söyledi.

Sigmar Gabriel de krize arabuluculuk yapan Kuveyt ile ABD Dışişleri Bakanlığı'nın çabalarını desteklediklerini belirtti.

Alman Bakan, Pazartesi günü bölge turuna çıktı. Suudi Arabistan ile başlayan bu ziyaret, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar ile devam edecek.

Katar'ın taleplere cevabı Pazartesi günü geldi. Daha önceki açıklamalarda, bu talepler açık bir şekilde reddediliyordu.

Çarşamba günü katar karşıtı dört ülke Kahire'de toplanarak, değerlendirmede bulunacak ve sonraki adımlar konusunda karar verecek.

Katar Krizi 5 Haziran günü patlak vermişti. Riyad ve ittifakları, Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestikten sonra, sınırlarını kapatmıştı. Katar, terörizme destek vermek ve İran ile yakınlaşmakla suçlanıyor.

23 Haziran'da Katar'a sunulan 13 maddelik listede, terörizme destekten vazgeçilmesi, El Cezire televizyonunun kapatılması, Türk üssünün kapatılması ve İran ile ilişkilerin sınırlandırılması istenmişti.