Kenya’da vahşet: En az 95 kişi ‘İsa ile buluşmak’ için açlıktan öldü

Kenya’nın doğusundaki Shakahola ormanında beş kişinin daha cesedi çıkarıldı. "İsa ile buluşmak" için aşırı oruç tutmayı savunan bir tarikat bünyesindeki ölü sayısı 95'e çıktı.

Kenyalı yetkililer otopsi yapmak ve morgları açmak için toplu mezarlardaki aramalara salı akşamı arar verdikten sonra, çarşamba sabahı aramalara yeniden başladı.

Bölgenin valisi Rohoda Onyancha, 5 kişinin daha cenazesinin çıkarıldığını belirterek, “Hayatını kaybeden kişilerin toplam sayısı 95’e çıktı” dedi.

Onyancha, arama çalışmalarının başından bu yana 39 kişinin sözkonusu geniş alanda canlı olarak bulunduğunu ve 22 kişinin cezaevine konulduğunu belirtti. Aramalar 325 hektarlık geniş ormanlık alanda yürütülüyor.

SHAKAHOLA ORMANI KATLİAMI

Ölenler, özellikle "İsa ile buluşmak" için oruç tutmayı savunan bir "papaz" olan Paul Mackenzie Nthenge liderliğindeki “Good News International Church” tarikatı takipçileri olarak biliniyor. Nthenge polise teslim oldu ve 14 Nisan’dan beri tutuklu bulunuyor.

Tutuklandıktan bir gün sonra hakim karşısında çıkarılan Nthenge’nin 2 Mayıs’ta yeniden hakim karşısına çıkması bekleniyor.

'Shakahola Ormanı Katliamı' olarak adlandırılan olayın açığa çıkması Kenya'da şok etkisi yarattı.  Ağırlıklı olarak Hristiyan olan bu ülkede tarikatlara karşı geniş çaplı baskı çağrıları yapılıyor.

Kenya Kızıl Haç Derneği yetkilisi Hassan Musa, bölgede "150'si çocuk olmak üzere" 311 kişinin kayıp olarak bildirildiğini söyledi.

Musa, "Bunlar çoğunlukla Kenya'dan, ama aynı zamanda Tanzanya ve Nijerya kökenli. Bazıları yıllardır kayıp" dedi.

AÇLIKLA KATLEDİLENLERİN ÇOĞU ÇOCUK

Paul Mackenzie Nthenge'nin faaliyetlerine karşı polisi uyaran Haki Africa STK'sının yöneticisi Hüseyin Halid'e göre, "papaz" dünyanın sonu gelmeden, önce çocukları, sonra kadınları ve son olarak erkeklerin aç bırakılmasını tavsiye etmişti. Papaz, takipçilerine haziran ayında dünyanın sonunun geleceğini iddia etmişti.

Halid’e göre pek derin olmayan mezarlarda pamuklu kumaşlara sarılmış olarak bulunan kalıntıların yüzde 50 ila yüzde 60'ı çocuklara ait.

İçişleri Bakanı Kithure Kindiki salı günü yaptığı açıklamada, "Kaç tane toplu mezar, kaç ceset bulabileceğimizi bilmiyoruz" diyerek, işlenen suçların Paul Mackenzie Nthenge'ye karşı terör suçlamalarını gerektirecek kadar ciddi olduğunu kaydetti.

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, "gizemli ve kabul edilemez ideolojileri desteklemek için dini kullanmak isteyen" Paul Mackenzie Nthenge gibi kendi kendini papaz ilan edenlere karşı harekete geçme sözü verdi.

YETKİLİLER GÖZ MÜ YUMUYORDU?

Ortaya çıkan bu vahşet, 2017'den beri "papazın" faaliyetlerinden haberdar olan yetkililerin tavrına ilişkin soru işaretlerine ve eleştirilere yol açıyor.

2017’de Paul Mackenzie Nthenge, İncil’de eğitimin olmadığı gerekçesiyle birçok çocuğun okula gitmemesini savunduğu için tutuklandı. 

Geçen ay, iki çocuğun ebeveynlerinin gözetiminde açlıktan ölmesi ve daha sonra onları gömmesinin ardından tekrar tutuklandı. Ancak 100.000 Kenya şilini (yaklaşık 670 euro) kefaletle serbest bırakıldı.

Bu skandal, "papazlar", "Kiliseler" ve diğer marjinal dini hareketlerin manşetlere çıktığı, ağırlıklı olarak Hristiyan bir ülke olan Kenya'da ibadetin kontrolüne ilişkin tartışmayı da canlandırıyor. Önceki düzenleme girişimleri güçlü bir muhalefetle karşılaştı.