Kerkük ve Diyala’da DAİŞ saldırıları tırmandı

DAİŞ çetelerinin, Kerkük ve Diyala’da düzenlediği saldırılar tırmandı. Nisan ayındaki saldırılar son yılların en yüksek seviyesine çıktı.

Son saldırılar Salı günü sabah saatlerinde gerçekleşti. Kerkük’ün Taze ilçesinde Haşdi Şabi güçlerinin hedef alındığı bir saldırıda 4 Haşdi Şabi üyesinin öldüğü belirtildi.

Kerkük’ün Daqûq ilçesi ile Dubiz ilçesinin Segeran köyünde de 2 Haşdi Şabi üyesinin yaralandığı öğrenildi.

Diyala vilayetine bağlı Mexîs bölgesinde de DAİŞ’in güvenlik güçlerine saldırdı. Bu saldırıya ilişkin daha detaylı bilgi alınamadı.

KERKÜK’TE SALDIRILAR ÜÇE KATLANDI

DAİŞ çeteleri son haftalarda saldırılarını tırmandırdı. Saldırılar özellikle Nisan ayında, son yılların en yüksek seviyesine ulaştı.

Cumartesi günü sabah erken saatlerde bir kontrol noktasına yönelik bir çok DAİŞ hücresi tarafından eşzamanlı olarak saldırı düzenlendi. Takviye amacıyla gönderilen bir konvoy da patlatıldı. Güvenlik güçleri 10 kayıp verdi.

Sadece Kerkük bölgesinde Mart ve Nisan ayında saldırılar üçe katlandı. DAİŞ çeteleri istihbarat servisinin karargahı önünde bile intihar saldırısı gerçekleştirdi.

Diyala vilayetinde çiftçiler sık sık tarlalar ve tarım yerleşkelerinin yakıldığına tanık oluyor. Daha kötüsünün yaşanmasından endişe eden çiftçiler, 2014 yılındaki vahşeti yeniden hafızalarda canlandığını belirtiyor.

REGHIF: DAİŞ ESKİ FORMUNA DÖNEMEYECEK

Ancak uzmanlar tüm bu saldırıların DAİŞ’in yeniden kent ve eyaletleri bir bütün olarak ele geçirebileceği anlamına gelmediğini düşünüyor.

AFP’ye konuşan Ebu Reghif, DAİŞ’in eski formuna, yani tek taraflı olarak ilan edilen ve Birleşik Krallık kadar büyük bir alanı işgal ettiği “halifeliğe” geri dönemeyeceğini belirtiyor.

KOALİSYON YETKİLİSİ: ÖNEMLİ OLAN SALDIRILARIN YOĞUNLUĞU

Uluslararası Koalisyon’dan üst düzey bir yetkili, DAİŞ çetelerinin son haftalarda “düşük yoğunluklu bir çok saldırı” gerçekleştirdiğini ancak “artışın maddi olmadığını” kaydetti.

Koalisyon yetkilisi, “Önemli olan ne kadar saldırı gerçekleştirdiği değil, ne kadar yoğun olduğu, ne kadar karmaşık olduğu, ne tür ekipmanlar ve hangi stratejilerin kullanıldığıdır. Gözlemlediğimiz saldırıların çoğu ilkel düzeyde” dedi.

HELLER 2014 ÖNCESİNE DÖNÜŞE İNANMIYOR

Araştırmacı Sam Heller de 2014 öncesine geri dönüşe inanmıyor. Heller, artan saldırıların halifeliğe giden bir bulvar olmadığını, DAİŞ’in daha agresif bir duruş sergilediğinin göstergesi olduğunu belirtiyor. Heller, “Bu yeni, hatta şaşırtıcı kapasitelerinin olduğu anlamına gelmiyor” diyor.