Kiev’e savaş uçakları verildi

Pentagon, Ukrayna'nın hava kuvvetlerini güçlendirmek için savaş uçakları ve yedek parçalar aldığını açıkladı. Uçak sayısı ve hangi ülkelerin verdiği belirtilmedi.

Pentagon sözcüsü John Kirby, Ukrayna’ya savaş uçakları ve yedek parçalar verildiğini duyurdu.

Geçen hafta da ABD Başkanı Joe Biden, obüs topçularının gönderildiğini açıklamıştı.

Son teslimat, Rusya’nın Donbass bölgesinde yeni bir operasyon başlatmasından sonra geldi.

Oysa son bir aydır Batılılar Ukrayna’ya ağır silahlar vermeyi reddediyordu.

Kirby, basın brifinginde “Bugün Ukraynalıların elinde iki hafta öncesine göre daha fazla savaş uçağı var” dedi.

Kirby, “Diğer ülkelerin ne sağladığının detayına girmeden filolarını artırmak için ek uçak ve yedek parça aldıklarını söyleyebilirim” diye ekledi.

Verilen uçakların Kiev’in savaşın başından beri talep ettiği Rus yapımı Mig-29 olduğu tahmin ediliyor. Doğu Avrupa ülkelerinin bir kısmı bu uçaklara sahip.

Polonya, mart ayı başında bir Amerikan üssü üzerinden bu tür uçakların teslim edilmesini önermiş ancak ABD karşı çıkmıştı.

Kirby, hangi ülkelerin bağışta bulunduğuna açıklık getirmezken, sözkonusu uçakların Mig-29 olduğunu ima etti.  Kirby, "bu tür uçaklarla deneyimi olan diğer ülkelerin” yardım ettiğine dikkat çekti.

Sözcü, ABD'nin Ukrayna topraklarına yedek parça sevkiyatını kolaylaştırdığını, ancak oraya uçak göndermediğini söyledi. ABD ve Avrupa Birliği salı günü yaptıkları açıklamada yardımlarının bunlarla sınırlı kalmayacağını bildirmişti.

ABD’DEN SİLAH YARDIMI VE EĞİTİM

ABD’nin Ukrayna’ya asker yardım kargoları, Ukrayna sınırlarına ulaştı. ABD, Ukraynalı askerleri, ABD'nin ilk kez Ukrayna ordusuna teslim etmeye karar verdiği en yeni nesil topçu silahları olan M777 Howitzer silahlarının kullanımı konusunda Ukraynalıları eğitecek.

Kullanımları Ukrayna ordusunun aşina olduğu topçu silahlarından temelde farklı olmasa da bu silahlar NATO ülkeleri tarafından kullanılan 155 mm'lik mermileri kullanırken, Ukrayna'da henüz sadece Rus yapımı 152 mm'lik obüs mermileri var.

Ukrayna’ya yönelik silah transferleri savaşın başından bu yana günlük olarak gerçekleştiriliyor ancak gizlilik içerisinde yapılıyor. Yardımda bulunan ülkeler savaşın bir tarafı olarak görünmemeye çalışıyor.