Kim: Trump ile görüşme ‘tarihi bir buluşma’ olacak

Bir yıllık karşılıklı restleşmelerin ardından ABD Başkanı’yla görüşmeye hazırlanan Kuzey Kore lideri, planlanan görüşmenin ‘tarihi bir şans’ olduğunu söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasında yapılacak zirvenin hazırlıklarını görüşmek üzere dün Pyongyang’a uçmuştu.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA’da yer alan haberde, Kim Jong Un’un açıklamalarına yer verildi. Kim Jong Un’un Trump’la yapması planlanan görüşmeyi ‘tarihi buluşma’ olarak nitelendirdiği kaydedilen haberde,  görüşmenin ‘mükemmel bir ilk adım’ olacağını söylediği bilgisi paylaşıldı.

Habere göre Kim, Kore yarımadasındaki durumun düzeltilmesi ve ‘güzel bir gelecek inşası’ için yardım edeceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo 26 Nisan’da da Pyongyang’ı ziyaret etmiş ve Kim Jong Un’la bir araya gelmişti. Pompeo’nun dün Kuzey Kore tarafından serbest bırakılan üç ABD vatandaşını da beraberinde ülkesine götürmesi bekleniyor.

Kim Jong Un ile Donald Trump arasında Pyongyang’ın nükleer programı ve balistik füze denemeleri nedeniyle karşılıklı imha tehditlerine varan restleşmeler yaşanmıştı. Ancak sürpriz bir şekilde bu yılki Güney Kore kış olimpiyatları öncesinde nükleer programın sonlandırılması karşılığında müzakerelerin başlayacağı duyurulmuştu.

Kim Jong Un, Nisan ayında ülkesindeki nükleer tesisi kapatacağını ilan etmişti. Çinli bazı bilim insanları ise, söz konusu tesisin zaten geçtiğimiz yıl eylül ayında yapılan son nükleer denemesi sırasında büyük oranda tahrip olduğunu ve kullanılamaz hale geldiğini ve bundan dolayı da müzakerelerin kabul edildiğini iddia etmişlerdi.