Kırgız-Tacik sınırındaki çatışmalarda ölü sayısı 100'e yakın

Kırgızistan ve Tacikistan bugün yaptığı açıklamada, sınır çatışmalarında yaklaşık 100 kişinin öldüğünü söyledi.

Eski Sovyet cumhuriyetleri, 14-16 Eylül'de bir sınır anlaşmazlığı yüzünden çatıştı ve birbirlerini, karakollara ve yakındaki yerleşimlere saldırmak için tank, havan, roket topçu ve saldırı uçağı kullanmakla suçladı.

Her iki ülkenin Çin ile sınırı bulunurken, Tacikistan'ın Afganistan ile de uzun bir sınırı var.

İki eski Sovyet devletini ayıran sınırın uzun bölümleri tartışmalı. Nisan 2021'deki çatışmalar 50'den fazla ölü bıraktı ve daha geniş bir çatışma olasılığını artırdı.

Orta Asya sınır sorunları büyük ölçüde, Sovyet döneminden kaynaklanıyor.

Pazar günü geç saatlerde Kırgızistan, çatışmalarda 13 kişinin daha öldüğünü bildirerek daha önce 46 ölü olduğunu bildirdi. Eski Sovyet devleti ayrıca 102 kişinin de yaralandığını söyledi.

Daha önce Kırgızistan, çatışma bölgesinden yaklaşık 137 bin kişiyi tahliye ettiğini söyledi. Hükümet, 19 Eylül'ü ölenler için yas günü ilan etti.

Çatışmayı işgal olarak nitelendiren Kırgız medyası, Pazar günü tahliye edilenlerin bir kısmının evlerine dönmeye başladığını bildirdi.

Tacikistan Pazar günü 35 kişinin öldüğünü bildirdi. Herhangi bir toplu tahliye bildirmedi.

Tacikistan Dışişleri Bakanlığı, Kırgızistan'ın buna karşı bir medya kampanyasına devam ettiğini ve Kırgızistan Devlet Başkanı Sadyr Japarov'un Cumartesi günü yaptığı konuşmada Tacikistan'a atıfta bulunmak için "düşman" terimini kullandığını kaydetti.

İki taraf, 16 Eylül'de ateşkes konusunda anlaştı ve bu ateşkes, iddia edilen birkaç bombardıman olayına rağmen büyük ölçüde devam etti.

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Pazar günü Japarov ve kıdemli Tacik Devlet Başkanı Emomali Rakhmon ile telefonda konuştuğunu söyledi.

Yapılan açıklamada, Putin'in taraflara gerginliğin daha fazla tırmanmasını önlemeleri ve durumu "yalnızca barışçıl, siyasi ve diplomatik yollarla mümkün olan en kısa sürede" çözmek için önlemler almaları çağrısında bulunduğu belirtildi.