Kırgızistan ve Tacikistan sınırında yeni çatışmalar

Kırgızistan ve Tacikistan sınırında yeniden çatışmalar yaşandı. Ölü ve yaralılar var.

Çatışmalarda her iki taraftan da kayıpların olduğu bildiriliyor. Taraflar  birbirini suçluyor.

Kırgız Sağlık Bakanlığı, 4’ü asker olmak üzere 18 kişinin hastaneye kaldırıldığını açıkladı.

Dört askerin ülkenin güneydoğusundaki Batken bölgesinde ateşli silahla yaralandığı belirtildi.

Kırgızistan Ulusal Güvenlik Komitesi, sınır hattında şiddetli çatışmaların yaşandığını belirterek, Tacikistan’ı "Kırgız topraklarını mevcut tüm cephaneliği ile bombalamakla" ve "ağır teçhizatı" konuşlandırmaya devam etmekle suçladı.

Kırgız Acil Durumlar Bakanlığı, sınır hattındaki birçok köy sakininin alandan kaçtığını belirterek, barınma merkezleri açtıklarını belirtti.

Tacikistan ise Kırgız güçleri sınırdaki Tacik noktalarına ateş açmakla suçladı. Tacik yetkililer kendi cephelerinde kayıp olup olmadığına dair şimdilik bir bilanço vermedi.

Rus Ria Novosti haber ajansı ise bir Tacik sınır muhafızının öldürüldüğünü ve 3’ünün yaralandığını duyurdu.

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, her iki ülkenin dışişleri bakanlarının durumu yatıştırmak için görüşme yaptığını açıkladı.

İki ülke arasında hafta başında da yaşanan çatışmalarda Tacik sınır muhafızlarından ikisi ölmüş, her iki taraftan birçok kişi yaralanmıştı.

Tacikistan ve Kırgızistan arasındaki 970 kilometrelik sınırın neredeyse yarısı tartışmalı durumda. İki eski Sovyet ülkesi arasında sınır belirleme süreci son yıllarda çok yavaş ilerledi. Sınır hattında sık sık karşılıklı silah atışları yaşanıyor.

2021 yılında taraflar arasında aynı sorundan kaynaklı yaşanan birçok çatışmada 50’yi aşkın kişi öldü.