Kolombiya’da 7 ayda 15 gerilla ve yakını katledildi

Kolombiya’da FARC ile hükümet arasında barış görüşmelerinin başladığından bu yana 15 FARC gerillası ve yakınını öldürüldü.

Salı günü yayınlanan Barış ve Uzlaşma Vakfı’nın yayınladığı rapora göre, hükümet ile FARC arasında 7 ay önce imzalanan anlaşmadan bu yana 15 gerilla ya da yakını katledildi.

Anlaşmayı ve uygulanmasını takip etmekle görevli Barış ve Uzlaşma Vakfı raporunda “Kasım’dan bu yana 5 FARC gerillası ve 10 yakını katledildi” denildi.

Gerillaların 27 Haziran’da FARC’ın silahlarını bıraktığı günün öncesine kadar denk geldiği de vurgulanan raporda, bu cinayetlerin sorumlu kurumların zayıflığı ile alakalı olduğu da belirtildi.

Gerillaların yanı sıra 24 Kasım 2016 ile 11 Temmuz 2017 tarihleri arasında 181 hak savunucusunun şiddete maruz kaldığı, 55’inin de öldürüldüğü hatırlatıldı. Raporda her dört günde bir sosyal-sivil liderin öldürüldüğü bilgisi de yer aldı.

FARC ise, şimdi yaşanan durumun 1980-1990 yılları arasında 3 bin taraftar ve militanının devlet güçlerine bağlı paramiliter güçler tarafından katledildiği sürece benzetiyor.