Kolombiya’da anketler ne diyor?

2016 barış anlaşmasının kaderinin bağlı olduğu Kolombiya devlet başkanlığı seçimlerine yönelik seçim anketleri, hiçbir adayın ilk turda seçilemeyeceğini gösteriyor.

27 Mayıs’ta ilk turu yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinin Kolombiya Devrimci Silahlı Birlikleri (FARC) ile 2016’da yapılan barış anlaşmasına eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe karşı çıkıyor. 2 kez seçildiği için aday olamayan Uribe ise, merkez sağdan Ivan Duque’yi destekliyor.

Barış anlaşmasının tüm maddeleriyle eksiksiz uygulanmasından yana olan Bogota eski Belediye Başkanı ve eski M-19 hareketi gerillası Gustavo Petro ise, Duque’nin en güçlü rakibi.

BARIŞ YANLISI VE KARŞITI İKİ ADAY İKİNCİ TURA KALACAK

Ivamer Gallup tarafından yapılan son ankete göre, sağın adayı Ivan Duque, yüzde 41 oyla birinci turda önde gelecek. Ankete göre, Gustavo Petro oyların yüzde 31’ini alarak ikinci tura kalacak diğer aday olacak.

YanHass şirketinin anketine göre de Duque ve Petro ikinci tura kalacak. Bu anket, Duque’nin 38, Petro’nun ise yüzde 28 oy alacağını gösteriyor. Ankete göre, diğer adaylardan merkez sağ aday Sergio Fajardo’nun yüzde 12, eski Devlet Başkan Yardımcısı German Vargas Lleras’ın ise yüzde 7,5 oy alabiliyor.

Ivan Duque, FARC gerillalarının seçimde alacağı oydan bağımsız olarak parlamentoda en az 10 sandalye alması şartına da karşı çıkıyor.

Kolombiya’da FARC ile ordu birlikleri ve paramiliter güçler arasında 1964 yılında başlayan çatışmalarda 260 bine yakın insan yaşamını yitirmiş, on binlerce kişi ise kaybolmuştu. 2012’de Küba’nın başkenti Havana’da başlayan barış görüşmeleri 2016 yılında anlaşmayla sonlanmıştı.

Ekim 2016’da yapılan referandumda ilk anlaşma kıl payı farkla reddedilmiş, daha sonra ise yenilenerek, doğrudan parlamento oyuyla kabul edilmişti.