Kolombiya'da barış süreci kaygı ve güvensizliklere rağmen sürüyor

Kolombiya'da FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) gerillalarıyla hükümet yetkilileri arasında yapılan barış anlaşması sonrasında barış sürecinde son noktaya gelindi.

FARC gerillaları ellerindeki son silahları iki hafta önce Birleşmiş Milletler yetkililerine teslim etti.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, 3.252 FARC gerillası hakkında siyasi suçlara af getiren kararı hafta başında imzaladı. Bin 400 eski gerilla ise yargı karşısına çıkacak.

BM Güvenlik Konseyi, barış anlaşması sonrasında 52 yıllık gerilla savaşı sonrasında FARC gerillalarının Kolombiya'daki sivil hayata adapte edilmesine yönelik bir kararı oybirliği ile kabul etti.

Güvenlik Konseyi'nde alınan karar çerçevesinde Birleşmiş Milletler doğrulama misyonu olarak adlandırılan temsilcilik, Kolombiya'da eski FARC gerillalarını silahsızlandırılma sonrasında ülke halkıyla bütünleşmesine aracı olacak.

BM Misyonu, eski FARC gerillalarının topluma yeniden entegrasyonunun sağlanmasına odaklanacak.

Kolombiya'da siyasal, ekonomik ve toplumsal bütünleşmelerin hızla sağlanması için görev yapacak. BM misyonun görev süresinin 2020'ye kadar uzayabileceği tahmin ediliyor.

Kolombiya'da iç savaş 1948 yılında popülist lider Jorge Eliecer Gaitan'ın öldürülmesiyle devlet tarafından başlatılmıştı.

1958'e kadar süren ve La Violencia olarak adlandırılan bu dönem de köylüler büyük toprak sahiplerine karşı kendi savunmalarını devrimcilerle birlikte yapmaya çalıştılar.

Daha sonraki yıllarda 30 kadar gerilla Tolima bölgesinde bin kadar köylü ile Marquetalia Cumhuriyeti adını verdikleri özerk yapıyı kurdular.

1964'te devlet ve paramiliter güçler bu komünü hedef yaptı.

Bu savaşta sağ kalan gerillalar ülkenin başka bir bölgesine çekilerek Manuel Marulanda ve Jacobo Arenas önderliğinde FARC'ı kurdu. Savaş artık farklı bir boyut kazanmıştı.

Yaşanan son gelişmelerle ülkeye 52 yıl sonra gelen barış, Kolombiya halkının yüzünü güldürdü. Kolombiya'nın birçok kent ve kasabasında barış sürecinin başlamasından bu yana kutlamalar yapılıyor.

Ülkeye yeni yatırımlar bekleniyor. Turizmde patlama yaşanacağı belirtiliyor. Tüm yaşanılan bu olumsuz koşulların ardından şimdi Kolombiyalılar ülkeyi yeniden ayağa kaldırmak için çalışıyor.

PARAMİLİTER TERÖR

Bu iyimser yaklaşımlara rağmen ülkede paramiliter terör tırmanıyor. Bu yılbaşından bu yana 40'ın üzerinde sosyal lider paramiliter güçlerce öldürüldü.

Paramiliter güçlerin Başkent Bogota dahil ülkenin genelinde etkinliklerini artırdıkları sık sık gazete sayfalarına yansıyor.

Öte yandan af kanunundan yaralanamayan FARC 1800 tutsağının ve FARC lider Jesus Santrich'in 26 Haziran'da başlattığı açlık grevi sürüyor.

Perşembe günü Cali kentinde politik tutsakların kaldığı açlık grevi yapılan bir hapishanede polisin ve gardiyanların saldırısı sonrası onlarca yaralı olduğu haberleri geliyor.

Bu ve benzeri şiddet olaylarını sorumlusu olan Santos hükümetinin barış anlaşmasının uygulamasındaki gönülsüz tutumu FARC yetkililerinin eleştirisine hedef oluyor.