Kolombiya’da binlerce kişi cinayetlere karşı yürüdü

Kolombiya’nın bir çok kentinde binlerce kişi, katledilen onlarca toplumsal önder için protesto yürüyüşü düzenledi.

Kolombiya’da 2016’da FARC gerillaları ile yapılan barış anlaşmasından bu yana onlarca sivil toplum temsilcisi ve toplumsal önder katledildi.

Başkent Bogota olmak üzere bir çok kente “Halk Savunucuları” kurumunun çağrısı ile yürüyüşler yapıldı. Bogota’daki eylemde “Kolombiya yasta” sloganı atıldı.

Ülke genelinde 1 Ocak 2016 ile 30 Haziran 2018 arasında “yaşamlarını sosyal projelere ve insan hakları savunuculuğuna adayan” 311 kişi öldürüldü.

Bolivar meydanında toplanan binlerce kişi ellerinde mumlar, pankartlar ve katledilenlerin fotoğraflarını taşıdı. Eylemciler, “Sessizlik, duyarsızlıktır” diye haykırdı.

Kolombiyalılar, ülkenin merkezindeki Manizales, güney doğudaki Papoyan, kuzeydeki Barranquilla ve Carthagen, kuzey batıdaki Medellin, güney doğudaki Cali ve merkezdeki Neiva kentlerinde de sokaklara çıktı. Her eylemde bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Eylemciler, hükümeti şiddeti durdurmaya çağırdı.

Başsavcılık da sosyal liderlerin korunması için tedbirlerin arttırıldığını açıklarken, cinayetlerin en fazla güney batıdaki Cauca ve kuzey batıdaki Antioquia’da yaşandığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler de Perşembe günü yaptığı açıklamada Kolombiya hükümetini aktivistlerin güvenliğini güçlendirmeye çağırdı.

Kolombiya’da 40 yıldır çatışmalı bir süreç yaşanıyor. Bir yandan gerilla hareketleri, devlet güçleri ve paramiliter güçler, diğer yandan uyuşturucu tacirleri var. Bu çatışmalarda 8 milyon kişi öldü, ya kayboldu ya da yerlerinden edildi.