Kolombiya'da binlerce kişi polis şiddetini protesto etti

Kolombiya'da polis şiddeti ve hükümet politikalarına karşı yeniden binlerce kişi sokaklara çıktı.

Halk tepkisi, 9 Eylül günü polislerin bir kişiyi gözaltına alırken şiddette başvurması ve bir çok kez elektrikli tabanca kullanmasına ilişkin sanal ağlarda yayınlanan görüntüler ardından başladı.

Görüntülerde, gözaltına alınan iki çocuk babası kişinin bir çok kez "Lütfen durun" dediği duyuluyordu. Polisin bu şiddetli müdahalesi ardından Javier Ordonez isimli 43 yaşındaki kişi hayatını kaybetmişti. Karakolda da sözkonusu kişiye şiddet uygulandığı belirtiliyor. Tepkilerin büyümesi üzerine yargı iki polisin tutuklanmasına karar verdi.

Bu olaydan 11 gün sonra Pazartesi günü başkent Bogota'da sendikalar ve öğrencilerin öncülüğünde yeniden binlerce kişi sokaklara çıktı.

Eylemciler gaz bombaları kullanan polise karşı taşlarla karşılık verdi. Medellin ve Pasto kentlerinde de protesto eylemleri gerçekleşti.

Bogota merkezindeki eylemde, polis şiddetine, uyuşturucu tacirleri ile güvenlik güçleri arasındaki çatışma ile bağlantılı katliamlara ve yeni koronavirüs ile gelen ekonomik krize karşı sloganlar atıldı.

Eylemlerde polisin verdiği bilgilere göre, banka şubeleri ve kamu mallarına zarar verdiği gerekçesiyle en az 9 kişi gözaltına alındı.

Polis ülke genelinde 142 gösteriye 5 bin 600 kişinin katıldığını iddia etti. Ancak gerçek katılım sayısının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Eylül ayı ortasında da Bogota'da çok sayıda gösteri gerçekleşmişti. Ordonez'in ölümü ardından yaşanan gösterilerde polis eylemcilere de ateş açarak 12 kişiyi katletmişti. Bu cinayetlere ilişkin de bir çok soruşturma başlatıldı. Protesto eylemlerinde ayrıca onlarca polis karakolu protestocular tarafından yakıldı.