Kolombiya’da çatışmalar: Helikopter düştü

Kolombiya’da ordu ile gerillalar arasındaki çatışmalar yoğunlaşırken, askerlerin bulunduğu bir helikopterin düştüğü öğrenildi.

2016 yılında imzalanan barış anlaşmasından sonra silahlı mücadeleye son veren Kolombiya Silahlı Devrimci Silahlı Güçleri’nden (FARC) ayrılan silahlı gerillalara yönelik operasyonlarda bir helikopterin düştüğü duyuruldu.

Kolombiya ordusundan yapılan açıklamada, Guaviare ve Vaupes vilayetleri arasındaki operasyonlar sırasında Black Hawk tipi bir helikopterin düştüğü duyuruldu. Açıklamada, olaydan sonra helikopterde bulunan 17 askerden en az 11’inin cenazelerine ulaşıldığı belirtildi. Ancak helikopterin kesin düşüş nedenine dair detay verilmedi.

Devlet Başkanı Ivan Duque ise, helikopterin düşmesine ilişkin ‘kaza’ ifadesini kullandı.

2016 yılında yarım asırlık iç savaşa son veren barış anlaşmasından sonra FARC üyeleri silahlı mücadeleyi sonlandırmıştı. Ancak barış anlaşmasından sonra yüzlerce FARC üyesi ile sivil toplum kuruluşu temsilcisi katledilmişti. Bunun üzerine FARC gerillalarının önemli bir kısmı yeniden silahlı mücadeleye başlamıştı.

Barış anlaşmasından sonra 7 bin kadar gerilla silahlarını Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerine teslim etmişti. FARC üyelerinin çoğunluğu Ortak Alternatif Devrimci Güç (FARC) adıyla kurulan siyasi partiye geçmişlerdi.

Kolombiya ordusuna göre FARC’tan ayrılarak silahlı mücadeleyi sürdüren gerillaların sayısı en az 2300 civarında. Ayrıca Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) adlı diğer bir gerilla örgütü de silahlı mücadeleyi sürdürüyor.