Kolombiya’da hükümet karşı protestolar sürüyor

Kolombiya’da sağcı Ivan Duque hükümetine karşı 4’üncü genel greve binlerce kişi katıldı.

Kolombiya’da aralarında yerliler, öğrenciler, eğitmenlerin de bulunduğu binlerce kişi Ivan Duque liderliğindeki sağcı hükümeti protesto etmek için alanlardaydı.

Sendikaların 2018’den bu yana iktidarda olan Duque iktidarına karşı çağrıcısı olduğu grevin dördüncüsü düzenlendi. Duque’nin seçildiği günden itibaren popülerliği yüzde 38 geriledi.

Özellikle FARC ile 2016’da varılan barış anlaşması ardından ülkenin “geri” bölgelerinde özellikle yerli halka yönelik şiddetin artması düzenlenen eylemin ana temasıydı.

AFP’ye konuşan 35 yaşındaki örgü işçisi bir kadın, “Biz istemediğimiz bir savaşı yaşıyoruz. Bu savaşı kadın ve anne olarak zaten onaylamıyorum” dedi.

Başkent Bogoto’da ise “Şivas” isimli geleneksel çok renkli araçların kullanıldığı protesto eyleminde insanlar sokaklarda yalın ayak gezdi.

Protestoya 7 bin dolayında yerli de katıldı. Cauca’dan Pazar günü araçlarla gelen yerli halk savaş ve uyuşturucu ticaretinden etkilenmelerine tepki gösterdi.

Yerliler, 10 Ekim’den bu yana devlet başkanı Ivan Duque ile görüşme talebinde bulunuyor. Yerli halkın talebi ise reddedildi.

Kolombiya’da hükümet karşı protestolar 2019 Kasım ayında başladı. Yeni yıl tatili dönemi ve koronovirüs salgını dolayısıyla ara verilen protestolar yeniden başladı.