Kolombiya’da yüzbinler sokaklara döküldü

Kolombiya’da Cumhurbaşkanı İvan Duque’e karşı yüzbinlerce kişi sokaklara çıktı.

18 aydır iktidarda olan aşırı sağcı İvan Duque’e halk desteği giderek azalıyor. İşçi sendikalarını çağrısı ile yapılan grev ve yürüyüşlere, öğrenciler, yerliler, çevre savunucuları ve muhalefet de katılarak, sağcı iktidarın politikalarına tepki gösterdi.

Çok sayıda örgütü bir araya getiren Ulusal Grev Komitesi yaptığı yazılı açıklamada, “Kolombiya bu tarihi yurttaş hareketi gününde kazandı” dedi. Komite, Cumhurbaşkanı’nı acile toplantıya çağırırken, vatandaşlardan hükümetin talepleri görmezden gelmesi halinde yeni eylemlere hazır olmalarını istedi.

Cumhurbaşkanı Duque, Perşembe akşamı yaptığı açıklamada eylemcilerin sesini duyduğunu iddia etti ancak doğrudan diyalog talebine yanıt vermedi. Cumhurbaşkanı, “Bugün Kolombiyalılar konuştu. Onları duyduk. Toplumsal diyalog hükümetin temel bayrağı oldu. Toplumun tüm sektörleri ile bunu derinleştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Kolombiya’daki bu eylemler, Latin Amerika’nın bir çok ülkesinde yaşanan sosyal ve siyasal kriz ortamına denk geldi. Önce Ekvator’da sonra, Şili ve Bolivya’da halk ayaklanmaları başlamıştı. Kolombiya’da Perşembe günü gerçekleşen benzeri görülmemiş eylemler genel olarak çatışmasız geçti. Daha çok barışçıl ortamda yapılan eylemlerde, tencere-tava konserleri dikkat çekti.

Organizatörlere göre ülke genelinde bir milyon aşkın kişi sokaklara çıktı. İçişleri Bakanlığı 200 binden fazla olduğunu iddia etti.