Kolombiya hükümeti ile ELN müzakerelere yeniden başladı

Kolombiya hükümeti ile gerilla hareketi Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), Meksika’nın başkent Mexico’da ateşkes için ikinci tur müzakerelere başladı.

Kolombiya’nın ilk solcu cumhurbaşkanı olan eski gerilla Gustavo Petro’nun temsilcileri yaptıkları yazılı açıklamada “Hazırız” dedi.

Hükümet heyeti bu ikinci müzakere turunun Kolombiya’da “tam ve nihai barışın inşası çerçevesinde” gerçekleşeceğini belirtti.

ELN heyetinin başkanı Pablo Beltran, cumartesi günü Mexico’ya ulaştığı sırada yaptığı açıklamada “Bu ikinci tur çalışmalarının efektif bir ilerleme olacağını ve Kolombiya’da barış süreci için destek olacağını umut ediyoruz” dedi.

Hükümet heyetinin açıklamasına göre Şili, Venezuela, Norveç, Meksika ve son olarak Brezilya barış sürecinin garantörlüğünü üstlendi.

Bu diyaloga İsveç, Almanya, İsviçre, İspanya, BM Genel Sekreteri ve Kolombiya Piskoposluk Konferansı da eşlik ediyor.

Hükümet ile ülkenin son büyük gerilla hareketi arasındaki müzakereler dört yıllık kesintiden sonra kasım ayında Cararas’ta yeniden başlamıştı. İlk tur rehinelerin serbest bırakılması ve insani bazı eylemlerin duyurulması ile aralık ayında sonuçlanmış ancak bir ateşkes sağlanmamıştı.

Yılın başında yaşanan devlet güçlerinin saldırıları nedeniyle görüşmeler soğudu. 30 Ocak günü Kolombiya ordusunun bir operasyonunda 9 ELN üyesi hayatını kaybetti.

Cumhurbaşkanı Gustavo Petro yıl başında silahlı gruplar ve narkotrafik çeteleri ile altı aylık ateşkes açıklamasında bulunmuştu. Üç gün sonra ELN hükümet ile herhangi bir ateşkes yapmadıklarını duyururken, üç gün sonra da ateşkesi askıya almıştı.

Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) kurulduğu gibi kalan son aktif gerilla hareketi olarak önem kazanıyor. FARC’ın 2016’da tarihi barış anlaşmasından sonra ELN ile de sık sık müzakereler yapıldı. ELN, 1964 yılında Che Guevara ve Küba devrimi sempatizanı öğrenciler ve sendikacılar tarafından kuruldu.

ELN’nin 3500 silahlı üyesi ve geniş bir destek ağı olduğu belirtiliyor. Gerilla hareketi ELN, Kolombiya’nın 32 ilinin en az 22’sinde aktif durumda.