Kolombiya ile FARC arasındaki savaş ‘kesinkes bitti’

FARC gerillalarıyla barış anlaşması kapsamında son silah ve cephanelerin teslim edildiği Kolombiya’da ‘savaş kesinkes bitti’ açıklaması geldi.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile hükümet arasında geçtiğimiz imzalanan barış anlaşması kapsamında silahların teslimi işlemi sona erdi.

Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde FARC gerillaları tarafından belirtilen yerlerde yapılan aramalar sayesinde tüm silah ve cephaneler teslim edildi. Aylardır devam eden sürecin dün resmen sona erdiği ve FARC’ın belirttiği son silahların da BM’ye verildiği öğrenildi.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, FARC gerillalarıyla savaşın ‘kesin olarak sona erdiğini’ ilan etti.

Devlet televizyonundan halka seslenen Santos, “Bugün çatışmanın son günü... Silahların bırakılmasıyla birlikte çatışma gerçekten biterken, ulusumuzun yaşamında yeni aşama başlıyor” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında imzalanan anlaşmayla 1964 yılından bu yana devam eden iç savaş sonlanmıştı. 260 bin kadar kişinin yaşamına mal olan savaşta 7 milyon kişi de yerlerinden edilmişti.

7 bini aşkın FARC gerillasının silahlarını BM’ye teslim etmesiyle birlikte şimdi ise köylülerin tarım faaliyetleri için toprak reformu, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele, gerillaların siyasal yaşama entegrasyonu gibi aşamalara geçilecek.