Kolombiya insan hakları savunucuları için en tehlikeli ülke

Kolombiya’da FARC ile devlet arasındaki savaşı sona erdiren 2016 Barış Anlaşmasından bu yana insan hakları savunucuları neredeyse her üç günde bir silahlı saldırıların hedefi oluyor.

Latin Amerika ülkelerinde son yıllarda insan hakları savunucularına yönelik saldırılar dikkat çekiyor. 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 85 artış gösteren bu saldırıların en çok görüldüğü ülke ise Kolombiya.

Birleşmiş Milletler raporuna göre ülkede 2016 yılından 15 Mart 2018 tarihine kadar 259 insan hakları savunucusu silahlı saldırılarda hayatını kaybetti. Kolombiyalı sivil toplum örgütleri ise 385 aktivist ve 63 eski FARC gerillasının öldürüldüğünü ifade ediyor.

Bu saldırılar FARC’ın eskiden kontrolü altında tuttuğu bölgede yoğunlaşıyor. Uzmanlara göre saldırılar çatışmalı dönemlere ait çelişkilerden kaynağını alıyor. Hedef alınan her üç aktivistten ikisi yerli halkların haklarını savunan kurumlarla ilişkili ve bu halkların yaşam alanlarının büyük şirketlere açılmasına karşı çıkıyor.

Birleşmiş Milletler son dönemde artan cinayetlere karşı Kolombiya hükümetini uyararak, özellikle saldırıların sorumlularının bulunmaması ve son derece yavaş işleyen yargı mekanizmasının şiddet ortamını beslediğini duyurdu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de bu konuya dikkat çekmiş ve şiddet olaylarının engellenmesini istemişti.

Sadece Kolombiya değil bölgede Brezilya, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde de aktivistler hedefleniyor. Cinayetlerin arkasında ağırlıkla uyuşturucu kartelleri ve büyük şirketlerin kiraladığı çeteler bulunuyor.