Kolombiyalılar yeni cumhurbaşkanını seçiyor

Kolombiya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda eski gerilla Gustavo Petro ile milyarder Rodolfo Hernandez yarışıyor.

Kolombiyalı seçmenler solcu aday Gustavo Petro ile Rodolfo Hernandez arasında seçim yapacak. Milyarder işveren Hernandez, ilk turda sürpriz bir şekilde çıkmıştı.

Seçimler gergin bir ortamda yapılıyor. Yetkililer şiddet olaylarının yaşanabileceğini belirtiyor.

Sosyal demokrata dönüşen eski gerilla Petro, “sevgi politikası” yürütme sözü verirken, bunun için de sosyal eşitsizliklere son vermek gerektiğini söylüyor.

Bogota eski belediye başkanı ve eski senatör Petro, Kolombiyalılarca iyi bilinen bir program önüne koydu: ücretsiz üniversiteler, sağlık sistemleri ve kamusal emeklilik, ekolojik geçiş, tarım ve turizme dayalı bir ekonominin teşviki ve ülkeyi şiddetten arındırmak için silahlı gruplarla müzakerelere yeniden başlamak.

77 yaşındaki Hernandez ise TikTok üzerindeki bir dakikalık videolarıyla kampanya yürüttü. Kampanyasının ana maddesini “yolsuzluğa karşı mücadele” oluşturuyor.

Her iki aday da mevcut siyasi sistemden kopuşu vaat ediyor. Tek ortak yanlarını da bu oluşturuyor. Zira vizyonları ile zıt kutuplarda yer alıyorlar.

Petro yolsuzluğu ortadan kaldırmaya çağırırken, Hernandez tarihi yeniden yazmaya çağırıyor.  

Anketler her iki adayın ikinci turda baş başa bir yarış içerisinde olacağına işaret ediyor. İlk turda Petro oyların yüzde 40’ını, Hernandez yüzde 28’ini almıştı.