Komünist Yolanda Diaz İspanya’nın ilk kadın başbakanı olmaya aday

İspanya Çalışma Bakanı komünist Yolanda Diaz, 2023 sonunda yapılacak yasama seçimlerinde radikal solun lideri olarak adaylığını resmileştirdi.

Yolanda Diaz bir mitingde yaptığı konuşmada, “Bugün bir adım öne atıyorum. Ülkemiz, İspanya’nın ilk kadın başbakanı olmak istiyorum” dedi.

Anketlere göre Yolanda Diaz, İspanyolların en değer verdiği siyasi sorumluların başında yer alıyor.

İspanyol Komünist Partisi'nin (PCE) üyesi Çalışma Bakanı Yolanda Diaz, Sumar (Birleştirmek anlamında ‘eklemek’) adlı yeni bir siyasi platforma liderlik edecek.  Bu platform, Sosyalist Parti’nin daha solunda yer alan on dolayında küçük oluşumu bir araya getirecek.

Çalışma hakkı alanında uzman olan 51 yaşındaki avukat Diaz, radikal solun temel oluşumu Podemos’un desteğini almayı henüz başaramadı.

İktidarı koalisyonunda Sosyalist Parti’nin ortağı olan Podemos, Sumar’a katılımını bu platformun adaylarını belirlemek için açık ön seçimlerin düzenlenmesini garanti eden bir ön anlaşma şartına bağladı. Ancak bu talebine olumlu yanıt alamadı.

Sol içinde yaşanan bölünmeler, 28 Mayıs’ta yapılacak bölgesel ve yerel seçimlerde “ağır kayıplar” yaşama endişesi yaratıyor. Bu nedenle radikal sol, Sumar platformu ile etkisini arttırmaya çalışıyor.

Yolanda Diaz, Pazar günkü mitingde “Hala bir araya getirecek çok sayıda insan var” diyerek soldaki birlik sorununa dikkat çekerken, hareketini genişletmek için diyalogu sürdürmek istediğini belirtti.

Diaz, “"Başaracağız (...) Ülkemiz değişime susadığı için yanıtlar sunacağız” dedi.

Diaz, ayrıca sosyalistleri eleştiren Podemos yöneticilerinin aksine son aylarda Başbakan Pedro Sanchez’e karşı birçok kez iyi niyetini gösterdi. Sanchez de iktidarda kalmak için Sumar’ın iyi bir sonuç almasına ihtiyaç duyuyor.