Konca: Şakar’ın kendisini yakmasından Alman hükümeti sorumlu!

HDP Siirt eski milletvekili Besime Konca, Uğur Şakar’ın Krefeld kentinde bedenini ateşe vermesinden Alman hükümetinin sorumluluğu olduğunu belirtti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı Almanya’nın Krefeld kentinde bedenini ateşe veren Uğur Şakar için bir basın açıklaması yapıldı.

Uğur Şakar, Çarşamba günü Krefeld kentinde bir mahkeme önünde bedenini ateşe veridi. Helikopterle Duisburg hastanesine kaldırılan Şakar’ın durumunun kritik olduğu ve bedeninde yüzde 67 oranında yanık oluştuğu belirtiliyor.

Şakar’ın bedenini ateşe vermesi ardından Duisburg hastanesi önünde bir araya gelen onlarca kişi, sessizliği bozmaya çağırdı. Eyleme özellikle NAV-DEM, AGİF ve ATİK üyeleri ve yöneticileri katıldı.

İlk açıklama Wuppertal Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına yapıldı. Dernek yöneticisi Harun Demirel, Şakar’ın durumunun kritik olduğunu belirttikten sonra Şakar’ın arkasında bıraktığı mektuba dikkat çekti. Şakar’ın mektubunda başta CPT olmak üzere Avrupa kurumlarının tecrit karşısındaki eylemsizliğine tepki gösterdiği ve Kürt halkını eyleme çağırdığını ifade eden Demirel, “Bu nedenle herkes duyarlı olmalı ve harekete geçmeli” dedi.

YAKMA EYLEMİNDEN ALMANYA HÜKÜMETİ SORUMLU

HDP Siirt eski milletvekili Besime Konca, kendini yakmak eylemlerini tasvip etmediklerini belirterek, Şakar’ın talebinin de bugün açlık grevinde olanların ortaya koyduğu talepler olduğunu söyledi. Şakar’ın mektubunda özellikle Avrupa kurumlarının suskunluğu ve Alman polisinin Kürtlere karşı şiddetine vurgu yaptığını belirten Konca, “Bu kadar ağır bir yönelim karşısında tepkisini bu şekilde ortaya koyuyor” dedi.

Konca, başta gençler ve kadınlar olmak üzere Kürt halkı olarak açlık grevcileri etrafında kitlesel bir şekilde tepkilerin ortaya konulmasının önemine işaret etti. Konca, son olarak Şakar’ın en kısa zamanda sağlığına kavuşması dileğinde bulunurken, “Biz hepimiz başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın sessizliğine karşı tepkimizi koymalıyız. Bu arkadaş, yakma eyleminden Almanya hükümetinin de sorumlu olduğunu ortaya koymuş oluyor” diye konuştu.

ARTIK ‘ÊDÎ BES E’ DEMENİN ZAMANI GELDİ

NAV-DEM Eşbaşkanı Ayten Kaplan da, Şakar’ın tepkisinin bedenlerini açlığa yatıranları görmeyen, duymayan Avrupa hükümetlerine karşı olduğunu belirterek, “(Almanya’da) çalışmalarımıza, eylemlerimize, renklerimize yönelik ve neredeyse Kürtçe kitaplarımıza yönelik bir saldırı var” dedi. Kaplan, hem Alman devletine hem de Türk devletine karşı cevap olmak gerektiğini söyleyerek, “Êdî bes e’ (artık yeter) diyoruz. Bundan sonra birbirimize kenetlenerek, etten duvar örerek ancak bunlara karşı direnişin zamanı gelmiş diyoruz” şeklinde konuştu.

EYLEMLERİMİZDE OLMASINI DİLİYORUZ

ATİK Eşbaşkanı Süleyman Gürcan, Şakar’ın ailesi ve yoldaşlarına “geçmiş olsun” dileyerek, “Özellikle Uğur arkadaşımızın sağlığına kavuşarak, aramızda, eylemlerimizde olmasını diliyoruz” dedi. Gürcan, bu eylem tarzını benimsemediklerini ifade ederken, herkes sağlıklı olduğunda mücadeleye katacağı çok şeylerin olduğunu vurguladı.